Лакци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лакци
Общ брой ок. 200 000
Разселение

 Русия 178 630

 Туркменистан 4100
 Узбекистан 3400
 Таджикистан 2300

 Азербайджан 1600
Език лакски, руски
Религия сунизъм
Лакцы в Дагестане.svg
Лакците в Дагестан.
Лакци в Общомедия

Лакците, известни още като лаки или казикумухци (самоназвание: лак) са един от народите на руската република Дагестан. Исторически заемат централната планинска част на Дагестан (Лакски и Кулински район). Част от лакците през 1944 година са преселени в равнинните райони на Дагестан на мястото на депортираното чеченско население (Новолакски район).

Според преброяването на населението в Русия през 2010 година лакците наброяват 178,6 хил. души, като от тях 161,3 хил. живеят в Дагестан.[1]

Говорят на лакски език, който е част от нахско-дагестанката езикова група. Писмеността, използвана от лакския език е кирилицата. Лакците са двуезични и говорят също и официалния език в Руската федерация и в Дагестан – руския език. Лакците изповядват ислямската религия и са мюсюлмани-сунити.

Съседните народи като аварците наричат лакците „тумал“, даргинците – „вулугуни“ и „булеги“, лезгинците – „яхулви“, а в миналото лакците често се самонаричали „казикумухци“.

В земите на лакците е оразувано Казикумухското шамхалство, което от 18 век е със статут на ханство, обединяващо освен лакците, така и лезгинците и отделни аварски и даргински селища. Казикумухското ханство е присъединено към Руската империя през 1820 година, а през 1859 ханството е преобразувана в Казикумухски окръг на Дагестанска област. През 1922 година е преобразуван в Лакски окръг, а след това в район в състава на Дагестанската АССР, разделен през 1935 година на Лакски и Кулински район.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]