Крузър Мк II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Крузър Мк II (A10)
Cruiser Tank Mk II.jpg
Тактико-технически данни
Националност Flag of the United Kingdom.svg Англия
Тип бърз/среден танк
История на производство и служба
Проектант Джон Карден
Производител Vickers
Произвеждан 1938 - 1940
Брой произведени 175
На въоръжение 1939 - 1941
На въоръжение в Британската армия
Конфликти Втора световна война
Габаритни характеристики
Тегло 14,3 t
Дължина 5,5 m
Ширина 2,6 m
Височина 2,5 m
Броня и въоръжение
Броня (челна) 30 mm
Броня (странична) 22 mm
Броня (задна) 12 mmм
Основно въоръжение QF двуфунтово оръдие
100 снаряда
Допълнително въоръжение 2 x картечници Vickers/Besa
4050 патрона
Технически данни
Силова установка AEC 179 6 цилиндъра
150 hp
Окачване три колелета разположени на тележка с хидравлични амортисьори Newton
Макс. скорост 26 km/h (по шосе)
13 km/h (прес. терен)
Запас от ход 160  km (по шосе)
Екипаж 5
Крузър Мк II (A10) в Общомедия

Крузър Мк II (A10) е разработен съвместно с Крузър Мк I, предвиден да бъде негова пехотна (тежка) версия. На практика той не се счита за подходящ за тази роля и се класифицира като тежък крузър. Използването на този танк е ограничено само за Британската армия.

История и характеристики[редактиране | редактиране на кода]

А10 е разработен от Джон Карден от Vickers през 1934 г., като вариация на А9. Двата малки купола, характерни за Марк I, са премахнати, допълнителна броня е монтирана отпред и отстрани на шасито, както и от всички страни на купола. Дебелината, на повечето места, е приблизително удвоена спрямо А9.

Няма разделение между отделението на механик-водача и бойното отделение. Въоръжението на купола се състои от двуфунтово (40 mm) оръдие и картечница Vickers. В дясно от шофьора, оръжейна площадка, е монтирана картечница Беса. Допълнителната огнева мощ е за сметка на простотата – Vickers и Беса използват различни амуниции. Екипажът на танка е от 5 човека (командир, стрелец, пълнач, шофьор и картечар).

Този танк използва същото окачване и двигател като А9. В резултат на това той е по-бавен. А10 влиза на въоръжение пред декември 1939 г. Въпреки че при него се жертва скоростта за сметка на бронята, той все пак е слабо брониран и като резултат – неефективен. Производството започва през юли 1938 г. Произведени са общо 175 броя, 45 от железопътната компания в Бирмингам, 45 от Метро-Камел и 10 от Vickers, от които 30 от варианта CS. В края на 1939 г. е възложена още една поръчка на железопътната компания, този път за 75 машини.

Бойна история[редактиране | редактиране на кода]

Известен брой Марк II са изпратени във Франция като част от Британския експедиционен корпус. Представянето им там, на пресечен терен, е оценено като слабо. Все пак са използвани в Северна Африка при защитата на Тобрук през 1941 г., където надеждността и представянето на окачването в пустинни условия са възхвалявани. 60 броя участват в боевете в Гърция, като част от 3-ти кралски танков полк. Над 90% от загубите са от механични повреди, най-често повреди при веригите.[1]

Вариации[редактиране | редактиране на кода]

Крузър Мк II (A10 Мк I)
Класифициран е като тежък крузър. 31 са изпратени във Франция с британската 1-ва бронетанкова дивизия, но се представят зле по време на кампанията. До края на 1941 г. участват в Северноафриканската кампания.
Крузър Мк IIA (A10 Мк IA)
Картечниците Vickers са заменени с картечници Besa. Добавена е армирана кутия за радиото.
Крузър Мк IIA CS (A10 Мк IA CS)
Има 94 mm гаубица вместо двуфунтово (40 mm). Стандартните амуниции включват 40 димни и няколко осколочно-фугасни снаряда.
Други танкове базирани на това шаси

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Watt, Robert „A Tankie's Travels“, ISBN 1-84683-021-4

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Cruiser Mk II“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.