Тегло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серия статии на тема

Класическа механика

PendulumWithMovableSupport.svg
Импулс · Сила · Енергия · Работа · Мощност · Скорост · Ускорение · Инерционен момент · Момент на сила · Момент на импулса

Във физиката сила на тежестта е гравитационната сила съгласно закона за всеобщото привличане, упражнявана върху тяло с маса m намиращо се в дадено гравитационно поле. В Международната система единици теглото се измерва в нютони.

За тела, намиращи се в гравитационното поле на Земята и разположени относително близо до нейната повърхност, според втория закон на Нютон масата и теглото са свързани със следната формула:

\vec{G} = m\vec{g}\,

където \vec{G}\, е силата на тежестта (теглото), а \vec{g}\, е земното ускорение (или по-точно ускорението при свободно падане).

Маса и тегло[редактиране | редактиране на кода]

Weight1.jpg

Въпреки че в ежедневието думите маса и тегло са взаимнозаменими, те представляват две принципно различни понятия и величини. За практически нужди, с разумно приближение (отчитайки хомогенно и постоянно гравитационно поле на повърхността на Земята) може да се счита, че теглото е право пропорционално на масата. Например ако тяло А тежи 10 пъти повече от тяло В, то масата на тяло А е 10 пъти по-голяма от тази на тяло В.

Във физиката смесването на тези два термина е недопустимо, масата представлява скалар, а теглото като всяка сила е вектор. Мерните единици са също различни — теглото се измерва в N, а масата в kg. Разликите стават очевидни, когато се намесят гравитационни полета на други небесни тела. Така например, на повърхността на Луната гравитационното притегляне е шест пъти по-слабо от това на Земята. Тук човек с маса 60 kg тежи приблизително 600 N а на Луната той ще тежи само 100 N, но масата му ще си остане 60 kg.

Различия[редактиране | редактиране на кода]

Величина Определение Мерни единици Промяна
Маса скаларна мярка за съдържащото се вещество килограм не се променя на различните небесни тела
Тегло векторна силата на гравитационното притегляне Нютон мени се на различните небесни тела

Относителни тегла[редактиране | редактиране на кода]

Ако изберем теглото на дадено тяло на повърхността на Земята да е единица (1), то неговото относително тегло на повърхността на други небесни тела в сравнение с това на Земята е дадено в следната таблица:

Планета Относително тегло
Меркурий 0,378
Венера 0,907
Земя 1
Луна 0,165
Марс 0,377
Юпитер 2,364
Сатурн 0,910
Уран 0,889
Нептун 1,125

Превръщане от маса в тегло[редактиране | редактиране на кода]

Превръщането става използвайки втория закон на Нютон в общ вид: \vec{F} = m\vec{a}\, т.е. силата е равна на масата, умножена по ускорението. В случая силата е теглото, а ускорението е гравитационното ускорение, което за Земята е приблизително 9,8 m/s².

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]