Йохан Кеплер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Йохан Кеплер.

Йохан Кеплер
немски учен

Роден
Починал
15 ноември 1630 г. (58 г.)
Научна дейност
Област Математика, астрономия
Подпис Unterschrift Kepler.svg
Йохан Кеплер в Общомедия

Йохан Кеплер (на немски: Johannes Kepler) е немски математик, астроном и астролог. Той е ключова фигура в Научната революция, протекла през 16-17 век и завършила с труда на Нютон Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Кеплер е най-известен със своите закони за движението на планетите, наречени на негово име. Понякога е наричан „първият теоретичен астрофизик“, а Карл Сейгън го нарича „последния научен астролог“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Йохан Кеплер

Кеплер е роден на 27 декември 1571 година в свободния имперски град Вайл дер Щат, днес в германската провинция Баден-Вюртемберг. Дядо му, Зебалд Кеплер, е бил кмет на града, но по време на раждането на Йоханес, общественото положение на семейството е западнало. Баща му, Хайнрих Кеплер, се прехранва като наемен войник и изоставя семейството си, когато Йоханес е петгодишен. Предполага се, че умира в Нидерландия по време на Осемдесетгодишната война. Майката, Катарина Гулденман, е дъщеря на ханджия. Тя е лечителка и билкарка и по-късно е съдена като вещица. Роден преждевременно, Йоханес е слабо и болнаво дете, но впечатлява посетителите на хана на дядо си със своите забележителни математически способности.[1]

Още в детска възраст Кеплер проявява интерес към астрономията, когато неговата майка Катарина Кеплер му показва комети и лунно затъмнение. В същото време прекарано заболяване от едра шарка го оставя с влошено зрение и осакатени ръце, което през целия му живот е пречка за извършване на астрономически наблюдения.[2]

През 1589 година, след като преминава през начално училище, латинско училище, начална и висша семинария в държавната протестантска образователна система на Вюртемберг, Йоханес Кеплер постъпва в Тюбингенския университет като студент по теология.[3] В университета той става известен като отличен математик и умел астролог, изготвяйки хороскопи за своите състуденти. Под ръководството на Михаел Местлин той се запознава както с астрономическата система на Клавдий Птолемей, така и с тази на Николай Коперник. Станал привърженик на Коперник, той защитава в студентски диспути хелиоцентризма от теоретична и теологична гледна точка, твърдейки че Слънцето е основният източник на движеща сила във Вселената.[4] Въпреки неговото желание да стане свещеник, в края на обучението си Кеплер получава препоръки да бъде назначен за учител по математика и астрономия в протестантското училище в Грац и през април 1594 година приема назначението.[5]

В Грац (1594-1600)[редактиране | редактиране на кода]

Кеплер има намерение да стане протестантски свещеник, но неговите математически способности вече са забелязани и той получава покана да чете лекции по математика в университета в град Грац. Там преподава от 1594 до 1600 г.

В Прага (1600-1612)[редактиране | редактиране на кода]

През 1600 г. се премества в Прага при датския астроном Тихо Брахе. Съвместната работа на двамата астрономи не тече гладко поради различното им възприемане на Коперниковото учение. След смъртта на Тихо Брахе през 1601 г. Кеплер заема мястото му на математик и астроном в двора на Рудолф II.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

През 1612 г. се премества в Линц, а през 1626 г. - в Улм. През 1628 г. след военните успехи на армията на Фердинанд под командването на генерал Валенщайн Кеплер става официален съветник на Валенщайн. На тази длъжност се занимава главно с астрология и хороскопи. Последната си година прекарва в пътувания от Прага до Линц и от Улм до Регенсбург. Умира на 15 ноември 1630 г. в Регенсбург и е погребан в тамошната църква. Гробът му не е запазен.

Целият живот на Кеплер е труден - крехко здраве, семейни несполуки, тежко материално положение, религиозни преследвания. Всичко това пречи на научната му работа, но въпреки това той твори с размах.

Научни приноси[редактиране | редактиране на кода]

"Кубът на Кеплер" - модел на Слънчева система от пет платонови тела

Няколко години Кеплер изучава многобройните данни от астрономичните наблюдения на Тихо Брахе и доказва, че действителното преместване на планетите около Слънцето става не по окръжности, а по елипси (в единия от фокусите на които се намира Слънцето), и формулира точните закони на тези премествания. Първите си два закона за движението на планетите публикува в трактата "Нова астрономия" (1609), а третият - в трактата "Хармонията на света" (1619). Кеплер е горещ привърженик на Коперниковото учение и със своите работи спомага за неговото утвърждаване и развитие.

Страница от книгата на Йохан Кеплер 'Ad Vitellionem Paralipomena, quibus Astronomiae Pars Optica (1604) показваща структурата на окото

В трактата си "Съкращение на Коперниковата астрономия" той показва, че първите два негови закона, открити за Марс, са валидни за всички планети и за Луната, а третият - за известните тогава четири спътници на Юпитер. Ватиканът включва това произведение в списъка на забранените книги. Кеплер счита също така, че Слънцето е една от многобройните звезди и че другите звезди, пръснати в пространството, са обкръжени от планети. По неговите "Рудолфови таблици" (1627) доста точно могат да се пресмятат положенията на планетите във всеки момент от времето.

Кеплер има голям принос и в оптиката. През 1611 г. публикува книгата "Диоптрика", която е първото научно изложение на оптиката. Тук той описва пречупването на светлината и обяснява получаването на образите с помощта на геометрично построение. През 1604 г. формулира закона за обратно пропорционалната зависимост на осветеността от квадрата на разстоянието до светлинния източник.

Кеплер е известен и като конструктор на телескоп - т. нар. далекогледна тръба на Кеплер, която се състои от две двойноизпъкнали лещи. У него намираме и идеята за гравитацията. Нютоновата теория за гравитацията се основава на Кеплеровите закони за движението на планетите.

Наред с трудовете си по астрономия Кеплер публикува и редица други интересни работи. По-специално той описва метод за определяне обемите на телата, който съдържа първите елементи на интегралното смятане. Освен това много подробно изследва симетрията на снежинките. Пионерските му работи в областта на симетрията по-късно намират приложение в кристалографията и теорията на кодирането.

Научните работи на Кеплер[редактиране | редактиране на кода]

 • Mysterium cosmographicum (Свещената загадка на Космоса), 1596.
 • Astronomiae Pars Optica (Оптическият дял на Астрономията), 1604.
 • De Stella nova in pede Serpentarii (Относно новата звезда до крака на Змиеносеца), 1604.
 • Astronomia nova (Новата астрономия), 1609.
 • Tertius Interveniens, 1610.
 • Dissertatio cum Nuncio Sidereo (Разговори с пратеника на звездите), 1610.
 • Dioptrice (Диоптрика),1611.
 • De nive sexangula (За шестоъгълната снежинка), 1611.
 • De vero Anno, quo aeternus Dei Filius humanam naturam in Utero benedictae Virginis Mariae assumpsit, 1613.
 • Eclogae Chronicae (1615, към Dissertatio cum Nuncio Sidereo).
 • Nova stereometria doliorum vinariorum (Нова стереометрия на винените бъчви), 1615.
 • Epitome astronomiae Copernicanae (Епитом на Коперниковата астрономия) (публикувана на три части в периода 1618–1621).
 • Harmonices Mundi (Хармонията на световете), 1619.
 • Mysterium cosmographicum (Свещената загадка на Космоса), 2-ро изд., 1621.
 • Tabulae Rudolphinae (Рудолфови таблици), 1627.
 • Somnium (Сънищата), 1634.

Любопитно[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Caspar, Kepler, pp. 29–36; Connor, Kepler's Witch, pp. 23–46.
 2. Caspar, Kepler, pp. 36–38; Connor, Kepler's Witch, pp. 25–27.
 3. James A. Connor, Kepler's Witch (2004), p. 58.
 4. Robert S. Westman, "Kepler's Early Physico-Astrological Problematic," Journal for the History of Astronomy, 32 (2001): 227–36.
 5. Caspar, Kepler, pp. 38–52; Connor, Kepler's Witch, pp. 49–69.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 • Метев, Васил. Йохан Кеплер 1571-1630. София, 1963.
 • Ю. А. Храмов - Физици (Биографична енциклопедия), изд. Наука и изкуство, С.,1980.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кеплер, Йоганн“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  

Открийте още информация за Йохан Кеплер в нашите сродни проекти:

Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)
Wikiquote-logo.png Уикицитат (цитати)