Метафизика (Аристотел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Метафизика.

„Метафизика“ е основно съчинение на древногръцкия философ Аристотел от IV век пр. Хр., компилирано след смъртта му и наречено τα μετά τα φυσικά (гр. „онези неща след природата“). Името на произведението дава и наименованието на един от основните дялове на философията – метафизиката.

Възникване на заглавието[редактиране | редактиране на кода]

Изследователите предполагат, че някои от учениците на Аристотел са събрали няколко различни негови по-малки произведения. Вероятно става дума за перипатетикът Андроник от Родос в I век пр. Хр. Днес се приема, че заглавието просто изразява последователността на „изданието“ на съчиненията, т.е. става дума за онези книги, които идват след книга „Физика“. Самият Аристотел нарича предмета на науката си "първата философия" (πρῶτη φιλοσοφία).

Кратко съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Книга I съдържа преглед на предходните философски учения, включително това на учителя на Аристотел – Платон. Тук са дадени и четирите причини на биващото (causa materialis, formalis, efficiens und finalis).

В книги VI до Х Аристотел обосновава т.нар. „първа философия“, която собствено е „наука за биващото, като биващо“. Тук Аристотел въвежда твърде важните за историята на философията понятия за възможност и действителност.

В книги VII до IX е разгърнато учението за субстанцията, опряно върху идеята за хилеморфизма – нещата се състоят от два „компонента“: материя – ὕλη (hylê) и форма μορφή (morphê) или εἶδος (eidos).

Влияния[редактиране | редактиране на кода]

Влиянието специално на Аристотеловата „Метафизика“ е особено важно за развитието на Средновековната история от XII век нататък, като най-вече се имат предвид съчиненията на Св.Тома Аквински, който практически изгражда доктрината на Католическата Църква и до днес. Аристотел е особено важен и за разбирането на т.нар. „Ренесанс на XII век“.[1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Вж. Бояджиев, Ц. Ренесансът на XII век. Природата и човекът., София, УИ „Св. Климент Охридски“, 1992

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]