Димитър Станишев (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Димитър Станишев.

Димитър Станишев
Мандат
25 април 1971 – 2 април 1976
Предшественик Сава Дълбоков
Наследник Петър Дюлгеров
Роден
Починал
4 януари 2000 г. (75 г.)
Деца Георгий Станишев,
Сергей Станишев
Полит. партия БКП
Портал  Портална икона   Политика

Димитър Яков Станишев е български комунистически деец, участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, историк, политик, дипломат, народен представител. Член и секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия, отговарящ за международните връзки на партията. Баща е на политика Сергей Станишев.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Яков Станишев е роден в село Щука, Струмишко на 11 май 1924 г. Влиза в Работническия младежки съюз – младежката организация на Българската комунистическа партия през 1940 г., а от 1949 г. е в БКП. По време на Втората световна война от март 1944 г. е партизанин в отряда „Чавдар“.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 г. Станишев заминава за СССР, където учи история, подготвя и защитава дисертация по история на марксизма-ленинизма в Московския държавен университет.[1] По време на следването си в Москва се запознава с Дина Мухина – студентка по славянски филологии в Московския университет, от която има двама сина – Георги Станишев и Сергей Станишев.

След завръщането си в България Станишев работи във Висшата партийна школа като ръководител на катедра „Международно комунистическо работническо движение“, а от 1972 г. е доцент в Академията за обществени науки и социално управление при ЦК на БКП. Паралелно е консултант, а от 1976 г. – завеждащ отдел „Външна политика и международни връзки“ при ЦК на БКП. За кратко заема дипломатически пост – пълномощен министър в Москва през 1974 г. От 1975 г. е представител на ЦК на БКП в редколегията на списание „Проблеми на мира и социализма“ в Прага.

През 1976 г. Станишев става член, а през 1977 г. – секретар на ЦК на БКП. Народен представител е в 7-мо, 8-мо и 9-то народно събрание[2].

Умира на 4 февруари 2000 година.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни представители в девето народно събрание на Народна република България, Изд. Наука и изкуство, 1987, с. 177
  2. Енциклопедия България, том 6, Издателство на БАН, София, 1988
  3. EVENTS.bg Димитър Станишев – политик от БКП
     Портал „Македония“         Портал „Македония