Пеньо Кирацов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пеньо Кирацов
български политик
Роден
Починал
Народен представител в:
V НС   VI НС   

Пеньо (Пеню) Генов Кирацов е български инженер, политик, секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 януари 1920 г. в ловешкото село Горско Сливово. Членува в РМС от 1936 г. Завършва Техническото училище в София (1939). След средното си образование постъпва в Школата за запасни офицери – въздушно-учебен полк, Казанлък. Включва се в нелегална антифашистка група, която е разкрита. Арестуван и осъден на затвор по ЗЗД.

След 9 септември 1944 г. е освободен и става кмет на родното си село, както и секретар на организацията на БКП в селото. Завършва висше образование по машинно инженерство (1950). Работи в завод „Средец“, София като технолог и като главен инженер на Завод № 10, Казанлък.

През 1959 г. става заместник-председател на Комитета по промишлеността. След това е заместник-председател на Комитета по машиностроене.[1] Бил е първи заместник-министър на машиностроенето[2]. Извънреден и пълномощен посланик на България в Германската демократична република. Пенсионира се като директор на Централния институт за научна и техническа информация през 1986 г.

С Решение № 234 от 19 май 2005 г. Общинският съвет в Казанлък го удостоява със званието „Почетен гражданин на Казанлък“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Народни представители от Шесто народно събрание на Народна република България, ДПК „Димитър Благоев“, 1974, с. 364
  2. Пътеводител по мемоарните документи за БКП, ЦДА, Главно управление на архивите при Министерския съвет, стр. 205

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]