Работнически младежки съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Работнически младежки съюз, съкратено РМС (произнася се ремс), е младежка комунистическа организация от първата половина на XX век. Членовете ѝ се наричат ремсисти.

Работническия младежки съюз е създаден на учредителна конференция на 24 май 1928 г. по инициатива на БКП като легална форма на Българския комунистически младежки съюз. Ръководи се от Централен комитет. Негов печатен орган е вестник „Младежка искра“. Първото и ръководство е в състав П. Станчев, Н. Иванов, Я. Петров, Ц. Цачев, Ас. Трайчев. Н. Янев и Ат. Трайчев. РМС е масова организация в работническите, ученическите и студентските среди. Взаимодейства със студентската организация БОНСС от 1930 г.[1]

РМС е забранен от правителството на Кимон Георгиев след преврата от 19 май 1934 г. и преминава в нелегалност. През 1938 г. към него се присъединява нелегалният Български комунистически младежки съюз.

По време на Втората световна война организирано се включва в Съпротивителното движение в България. Негови членове са в основния състав на партизанските отряди на НОВА, както и ятаци. За тази дейност са преследвани по ЗЗД. Основния състав на ръководството на РМС : Адалберт Антонов (Малчика), Александър Димитров (Сашо), Лиляна Димитрова (Блага), Йорданка Николова (Катя) и Свилен Русев (Бойко) известно като Петимата от РМС загива по време на конфликта.

След 9 септември 1944 г. РМС е легализиран. На 5-ия му конгрес през 1945 г. за секретар на ЦК е избран Живко Живков. От декември 1947 г. РМС влиза в Съюза на народната младеж и прекратява самостоятелното си съществуване.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николова В., Куманов М., Кратък исторически справочник, т. III, България, С., 1983, с. 353
  2. Николова В., Куманов М., Кратък исторически справочник, т. III, България, С., 1983, с. 354