Портал:История на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

История на България

Българска икона

Историята на България може да бъде условно разделена на четири големи периода: Древност, Средновековие, период на османско управление и Трета българска държава.

Поради географското си положение територията на днешна България е сред районите в Европа, които са най-рано заселени от хора. През 3 хилядолетие пр.н.е. тя е заета от траките, индоевропейски народ, за който се предполага, че е дошъл на Балканите от североизток. Те създават свои държави, които достигат разцвет през елинистичния период. В средата на 1 век пр.н.е. траките са подчинени от Древен Рим. Още...

редактиране 

Избрана статия

Дойран (паралелно име Полин, Поленин, Полянин, варианти Дорян, Догрян, на македонски литературен език: Дојран, на гръцки: Δοϊράνη, Дойрани) е исторически град в Македония, разположен на югозападния бряг на Дойранското езеро, разрушен напълно през Първата световна война.

Първите засвидетелствани от античните автори обитатели на района около Дойранското езеро (в античността Празиас или Празиада) са пеоните. Хипократ в 5 век пр.н.е. пише, че страната около Празиас е гореща и блатиста и страда от много наводнения. Жителите й живеят в къщи от дърво и тръстика, построени в самата вода и използват лодки еднодръвки. Херодот също в 5 век пр.н.е. казва в Пета книга на своята „История“, че пеоните около езерото Празиас, тогава заемащо почти цялата Дойранска котловина, са многоженци и живеят в къщи върху наколни платформи, до които се стига по един единствен тесен мост.


редактиране 

Избрана личност

Печат на цар Симеон I Велики

Цар Симеон I Велики е монарх, управлявал България от 893 до 927 г. по време на Първата българска държава. Успешните войни на Симеон срещу византийци, маджари, сърби и хървати довеждат до най-голямото териториално разширение на България, превръщайки я в най-силната държава в Източна Европа. Управлението му е и период на културен разцвет, наречен по-късно Златен век на българската култура.

При управлението на Симеон България се разпростира на територия, достигаща до Бяло, Адриатическо и Черно море, а някои съвременници сравняват столицата му Преслав с Константинопол. Създадената през 870 г. Българска православна църква става първата нова патриаршия извън Пентархията, а българските глаголически преводи на християнски текстове се разпространяват из целия славянски свят.

редактиране 

Знаете ли...

редактиране 

Задачи

Evolution-tasks.png

Ето някои задачи, с които можете да помогнете:

редактиране 

Избрана картинка

редактиране 

Избран цитат

Ако народите не съумеят да приложат принципите на демокрацията и във външната политика, те вътрешно ще се изродят, те ще последват примерите на някогашните империи, които свършиха с вътрешно разстройство.

— Андрей Ляпчев; oбсъждане на Ньойския договор в Народното събрание; 9 ноември 1919

редактиране 

Категории

редактиране 

Свързани портали