Портал:История на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
редактиране 

История на България

Българска икона

Историята на България може да бъде условно разделена на четири големи периода: Древност, Средновековие, период на османско управление и Трета българска държава.

Поради географското си положение територията на днешна България е сред районите в Европа, които са най-рано заселени от хора. През 3 хилядолетие пр.н.е. тя е заета от траките, индоевропейски народ, за който се предполага, че е дошъл на Балканите от североизток. Те създават свои държави, които достигат разцвет през елинистичния период. В средата на 1 век пр.н.е. траките са подчинени от Древен Рим.

редактиране 

Избрана статия

Градът през 1913 г.

Четата на Христо Ботев е българска революционна чета, ръководена от Христо Ботев, която прави опит за освобождение на българите, непосредствено две години преди Освобождението на България. Тя формирана през април 1876 г., като за войвода е определен Христо Ботев – известен революционен деец, поет и журналист. Състояла се е от между 172 и 186 души, което по съвременните военни стандарти за бойни единици се равнява на рота. През май (по стар стил) 1876 г. той повежда четата на сражение с Османската империя. На палубата на кораба „Радецки“ по река Дунав от няколко пристанища на румънска територия се качват четниците и техният войвода Христо Ботев, облечени като обикновени пътници. Ботев връчва на капитан Дагоберт Енглендер писмено обръщение–ултиматум да акостира на българския бряг край Козлодуй. От там четата на Ботев се отправя към Враца, центъра на революционния окръг, минавайки през селата Бутан и Борован, но никой от тамошните българи не се присъединява към четниците, въпреки предварителните очаквания. Четниците достигат подножието на връх Околчица (познат също като Вола) във Врачанската планина, след сражение с части на османската армия Христо Ботев е прострелян на смъртоносно и умира вечерта на 20 май, или 1 юни (по нов стил).

Подвига на Христо Ботев е честван в България като официален празник на 2 юни, известен като – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Този ден се отбелязва за пръв път през 1884 г., във Враца и Пловдив, Княжество България. От 1901 г. се чества официално.

редактиране 

Избрана личност

Д-р Ганчо Ценов - снимка.JPG

Ганчо Ценов е български историк и учен, работил главно в областта на българската история през късната античност и ранното средновековие, основоположник на автохтонната теория за произхода на българския народ, изложена за първи път в цялостен вид през 1910 г. в му труда му „Произходът на българите и начало на българската държава и българската църква“. Тази теория и възгледите му са категорично отхвърлени в академичните среди. Роден е на 6 юни 1870 г. в село Бойница, Кулско в Османската империя. След комунистическия преврат в България през 1944 г. д-р Ганчо Ценов, който е женен за германка и живее в Берлин, е обявен за „фашист и великобългарски шовинист“. Книгите му са забранени и заключени в секретния фонд на Народната библиотека в София. След разгрома на Германия до есента на 1949 г. се издържа с преводи. Умира на 25 септември 1949 г. в Западен Берлин, Федерална република Германия.

редактиране 

Знаете ли...

редактиране 

Задачи

редактиране 

Избрана картинка

редактиране 

Избран цитат

че и ний сме дали нещо на светът
и на вси Словене книга да четът;

Иван Вазов; из Паисий; Епопея на забравените

редактиране 

Категории