Портал:История на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
редактиране 

История на България

Българска икона

Историята на България може да бъде условно разделена на четири големи периода: Древност, Средновековие, период на османско управление и Трета българска държава.

Поради географското си положение територията на днешна България е сред районите в Европа, които са най-рано заселени от хора. През 3 хилядолетие пр.н.е. тя е заета от траките, индоевропейски народ, за който се предполага, че е дошъл на Балканите от североизток. Те създават свои държави, които достигат разцвет през елинистичния период. В средата на 1 век пр.н.е. траките са подчинени от Древен Рим. Още...

редактиране 

Избрана статия

Градът през 1913 г.

Дойран (паралелно име Полин, Поленин, Полянин, варианти Дорян, Догрян, на македонски литературен език: Дојран, на гръцки: Δοϊράνη, Дойрани) е исторически град в Македония, разположен на югозападния бряг на Дойранското езеро, разрушен напълно през Първата световна война.

Първите засвидетелствани от античните автори обитатели на района около Дойранското езеро (в античността Празиас или Празиада) са пеоните. Хипократ в 5 век пр.н.е. пише, че страната около Празиас е гореща и блатиста и страда от много наводнения. Жителите й живеят в къщи от дърво и тръстика, построени в самата вода и използват лодки еднодръвки. Херодот също в 5 век пр.н.е. казва в Пета книга на своята „История“, че пеоните около езерото Празиас, тогава заемащо почти цялата Дойранска котловина, са многоженци и живеят в къщи върху наколни платформи, до които се стига по един единствен тесен мост.


редактиране 

Избрана личност

Св. Св. Кирил и Методий; Станислав Доспевски; 1860 г.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са Методий и Константин Философ, създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата на базата на която с изменение на сложната графика се е развила кирилицата. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папата за покровители на Европа. Православната църква ги тачи и като едни от светите Седмочисленици. Oще...

редактиране 

Знаете ли...

редактиране 

Задачи

редактиране 

Избрана картинка

Batak klane Marga Goranova.jpg

Марга Горанова, съпруга на водача на Баташкото въстание през 1876 г. Никола Горанов. С кости е изписано отстрани - „Останки от 1876 година” (детайлна снимка)

редактиране 

Избран цитат

Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….

—  Захарий Стоянов; Из предисловие към брошурата на Георги Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите"; 1886

редактиране 

Категории

редактиране 

Свързани портали