Калибър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Калибър обозначава вътрешния диаметър на цев или външния диаметър на жица или прът. Произлиза от calibro на италиански, което идва от арабското quâlib (قالب).

Ракети и снаряди Дюйм е названието на холандска мярка за дължина и спада към европейската неметрична измерителна система. Преданието свързва тази мярка с дължината на три средно дълги ечемичени зърна. Поради тази причина в различните държави тази мярка няма еднакви стойности. Равен е на 25,4 mm, с което е приет да бъде еднакъв, като измерител с един инч (inch). Така англиският инч, немският цол и холанският дюйм, като измервателни единици имат еднаква дължина - 25,4 mm. Калибърът на оръжията се измерва в дюймове. Например:[редактиране | редактиране на кода]

  • означението 30 калибър показва размер на патрона 0,30 дюйма, което е равно на 7,62 mm
  • означението 45 калибър показва размер на патрона 0,45 дюйма, което е равно на 11,43 mm[1]

калибър 1 е равен на 0,254 мм[редактиране | редактиране на кода]

Размерите на ракети и снаряди, често се измерват с калибър, където един калибър е равен на диаметъра на тялото.

Авиационни бомби[редактиране | редактиране на кода]

Някои страни (Русия например) използва „калибър“ за класифициране на авиационни бомби. Руският калибър за авиационни бомби се измерва с теглото на снаряда, което не винаги е еднакво с теглото на заряда.

Други приложения[редактиране | редактиране на кода]

В архитектурата, калибър се използва за оразмеряване на диаметъра на колони. В електротехниката, калибър е максималната стойност на уред, която той може да измери.

  1. Уикиречник