Николай Ежов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Николай Ежов
съветски политик
Николай Ежов 
Роден: 19 април 1895 г.
Починал: 4 февруари 1940 г. (44 г.)
Подпис

Никола́й Ива́нович Ежо́в е съветски държавен и политически деятел.

Народен комисар на вътрешните работи (1936 – 1938), специално звание генерален комисар по държавната сигурност (съответства на военно звание маршал) от 1937 г., лишен от званието на 24 януари 1940 година. Става известен с репресивните си мерки, придобили популярност като ежовщина. Формира извънредни органи при НКВД – т.нар. особени съвещания при НКВД и тройки на НКВД. Главен организатор и вдъхновител на Виницката трагедия. Висок е 151 см.

Николай Ежов по време на издигането си за ръководител на НКВД сключва втори брак с Евгения Фейгинберг, дъщеря на равин, която е видна съветска журналистка и главен редактор на списаниеСССР в строителство“.

На 29 октомври 1938 година Ежов е арестуван и обвинен в държавна измяна. На 21 ноември с.г. жена му се самоубива поглъщайки отрова, а Ежов е осъден на смърт за ръководене и подготовка на заговорническа организация в армията и органите на НКВД, провеждане на шпионаж в полза на чужди разузнавания, подготовката на терористични актове против ръководителите на партията и държавата и въоръжено въстание против съветската власт. Освен това Ежов е обвинен в педерастия (която извършвал по антисъветски и користни подбуди). Присъдата е издадена от Военната колегия на Върховния съд на СССР на 2 февруари 1940 година и изпълнена чрез разстрел на 4 февруари с.г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ежов, Николай Иванович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ежова, Евгения Соломоновна“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.