Пацифизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Знак на пацифизма.
Световен ден на молитвата за мир, Асизи, Италия, 2011 г.

Пацифизмът (от латински: pacificus – „творящ мир“ и facio – „правя“), е антивоенно движение, чиито участници се борят за предотвратяване на войните главно чрез осъждането им.

Пацифистите осъждат всякакво военно действие, дори освободителните въстания и войни. Те вярват, че войната може да бъде предотвратена по пътя на дипломацията, убеждението и мирните манифестации. Ето защо, пацифизмът е движение на хора с различни политически убеждения.

Пацифистките разбирания, очевидно, съществуват още в старите времена. Такива реакции са описани още в една от комедиите на Аристофан, в която две героини решават да принудят мъжете си да сключат мир, като ги отлъчат дотогава от семейното ложе.

Първите пацифистки организации възникват през втората половина на 19 век сред интелектуалците във Великобритания и САЩ. Особено голямо разпространение това движение има през 1880-те и 1890-те години. По това време в тези движения се вливат и хора със социалистическа ориентация. Тогава и по-късно пацифизмът се е възприемал сред лидерите на комунистическите движения като антиимпериализъм и те са се стремели да привлекат пацифистите за идеите на комунизма.

След Втората световна война, особено след разработването на ядрени оръжия за масово поразяване, пацифистките движения се разрастват и въвличат широки маси хора. Съвременната проява на пацифизма започва с възникването на движението на хипитата в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век. В САЩ това движение се свързва най-вече с протестните действия срещу войната във Виетнам – изгаряне на военните книги, отказ на мобилизираните младежи да отидат във военните поделения и т.н.

Най-новите пацифистки организации са близки до левите политически кръгове и най-често си сътрудничат с екологическите организации – зелените.

Символ на принадлежност към пацифизма е знакът, изработен от лорд Бъртран Артър Уилям Ръсел – британски аристократ, философ, есеист, логик и математик, Нобелов лауреат през 1950 г. Ръсел инциира провеждането на Първата Пъгуошка конференция с минифеста си, подписан и от Алберт Айнщайн. За първи път Ръсел използва знака на пацифизма през 1958 г. Сам по себе си той е комбинация от семафорните знаци за буквите „N“ и „D,“ началните букви на Nuclear Disarmament (ядрено разоръжаване).

Съществен принос в световното пацифистко движение имат Лев Толстой, Махатма Ганди и Джон Ленън. „Бащата на ядрената физика“ Нилс Бор категорично отказва да участва в ядрената програма на САЩМанхатън“.[1] В изкуството голямо явление е „Коса“ филм от 1979 година, дело на режисьора Милош Форман, направен по едноименния Бродуейски мюзикъл. Боксовата легенда Мохамед Али отказва участие в армията на САЩ и „мръсната война“, изгубвайки световната боксова корона, парите, които вървят с нея, приятелството на всички видни личности в САЩ и дори за кратко свободата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гоудсмит, С. Мисия „Алсос“ Издателство Отечествен фронт 1963

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]