Редута

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Редута
— квартал —
Страна България
ОбластОбласт София
ОбщинаСтолична община
Част отСофия

„Редута“ е квартал на София, който се намира в близост до централната част на града. Той е част от район Слатина. На север граничи с кв. Подуене, на юг – с кв. Гео Милев и на изток с кв. Слатина.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на квартала произлиза от турската „табия“, укрепен форт с батарея, строен след Кримската война 1856 г. за отбрана на София. Първоначалното име на квартала е Слатински редут. В началото на ХХ век е представлявал обширен хълм с много ливади. Скоро обаче е започнал да се заселва с хора и е бил обявен за квартал. Известно време е служел и като военен форт. Под квартала е построен огромен бункер, който се е използвал за последно при бомбардировките през Втората световна война. По-късно Редута се разраства вследствие на построяването на многобройни блокове.

Съвремие[редактиране | редактиране на кода]

Има голям супермаркет, няколко по-малки магазина и читалище с богата библиотека. На територията на квартала се намира парк „Гео Милев“, както и църквата „Св. Троица“. Има и две училища – Техникум по автотранспорт „Дж. А. Макгахан“ и 23 СОУ „Фредерик Жолио-Кюри“, и две детски градини, едната от които е с басейн и изучаване на английски език. Връзка с централната част на София се осъществява чрез 4 автобусни линии номера 9, 72, 305 и 413. Спирките се намират до тези на трамваи с номера 20, 22 и 23. В началото на 2010 г. е открит комплексът „Мол Сердика“ – с търговски и офис площи, изграден на бивш терен на Софийски гарнизон.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

В квартала е роден футболистът Георги Аспарухов – Гунди. Както и певецът и музикант Георги Минчев.