Нови хан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Нови хан
Novi-han-mayors.jpg
Кметството на Нови хан
Общи данни
Население 2 540 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 47,558 km²
Надм. височина 631 m
Пощ. код 2110
Тел. код 071501
МПС код СО
ЕКАТТЕ 52012
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   - кмет
Елин Пелин
Ивайло Симеонов
(ВМРО-Нова България)
Кметство
   - кмет
Нови хан
Петко Костов
(Коалиция „Единство“)
Нови хан в Общомедия

Нови хан е селище в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, Софийска област. Намира се на 24 км от гр. София.

Име[редактиране | редактиране на кода]

Първото споменаване името на Нови Хан е било Хан Джедид е от 1680 година, малко след построяването на кервансарая. То означава „нов хан“ на арабски език. Записано на османоотурски е Han Cedit. По-късен вариант на името е преводът му на турски – Yeni Han. След Освобождението е преведено на български и става Нови хан.

История[редактиране | редактиране на кода]

В землището има останки от тракийски, римски и средновековни селища. През 1670 година на мястото на днешното село Нови хан е построен голям кервансарай, който е бил станция и странноприемница по „Царския друм“ до столицата Цариград. Постепенно около кервансарая възниква днешното село. По време на османското владичество селището многократйно е нападано и опожарявано именно поради местоположението му на главния път. Много известни пътеписци са разказвали за Нови хан.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

  • Кметство
  • Читалище
  • Училище
  • Детска градина

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Православно християнство.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Средновековен хан[редактиране | редактиране на кода]

Паметникът на загиналите в Балканската, Първата и Втората световна война

Останките от османския кервансарай, или (както го наричат местните) „Калето“, се намират в двора на основното училище „Св. св. Кирил и Методий“. Всъщност от него е запазена само западната стена. Постройката на кервансарая е обхващала цялото пространство, където днес се намира ограждението на училището. Заради строежа на училището през 1872 година някои части на хана са съборени. Кервансараят е построен през 1670 година по повелята на Ахмед паша. Намирал се на 25 километра източно от София – 1 ден преход. С вътрешната си уредба е смайвал всички пътешественици, бил е с площ от 20 декара. От изворите личи, че е имал голям оловен покрив, дворът е бил ограден с висока каменна стена, от която се е спускала навътре широка стряха, като навес, опряна на каменни стълбове. В двора му е имало шадраван с водоскок и чешма с обилна вода.

Църква „Св. Троица“[редактиране | редактиране на кода]

В селото има църква, построена около 1870 година. Не може да се каже точната дата, защото липсва в регистрите. Майстори-строители на черквата били „Стойно, Миле, Митар и Божил от Слатина“ – това е издълбано на камък над вратата на черквата, без година, без дата. Черквата е била дълга 10 – 15 метра, широка 5 метра, със сводест таван. Стените, зидани изцяло от камък на хоросанов разтвор, са дебели 60 см. Прозорците отвън са тесни, а вътре в стените се разширяват 2 пъти. В черквата има 2 каменни свещника. В основата на единия е издълбана годината 1871. След Освобождението църквата е удължена на запад с още 7 метра. Зографисана е първоначално от зограф руснак. Допреди няколко години името му е стояло в ъгъла на най-дясната икона на иконостаса, на сега е заличено. По стените са изографисани светци в цял ръст, до вратата е изобразен Св. Христофор с кучешка глава.

Дом за сираци[редактиране | редактиране на кода]

Към църквата има дом за сираци. В него всеки помага с каквото може. За този дом се грижи свещеник Иван, който заради благотворителната си дейност е избран за мъж на годината за 2005.

Студия на Нова телевизия[редактиране | редактиране на кода]

От 2008 година в Нови хан се намират студия на „Нова телевизия“. Там се снимат някои от продукциите на телевизията като например риалити шоуто „Биг Брадър“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

На около 7 км над Нови хан се намира хранилище за радиоактивни отпадъци[1], в което се складират отпадъци от дейността на експерименталния реактор на БАН. След направената реконструкция хранилището отговаря на съвременните изисквания и препоръките направени и подписани от Долорес Арсенова.[2] Официалното му име е: „Постоянното хранилище за радиоактивни отпадъци край с. Нови хан“ (ПХРАО – Нови хан). Въведено е в експлоатация през 1964. В момента за него отговаря Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ [3] Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ – Нови Хан – РАО – основна информация.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В Нови хан всяка година се организира народен събор в чест на Свети Дух. Той се провежда всяка втора неделя на юни и има голямо културно значение.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Министерство на труда и социалната политика. Въпрос от работник в хранилището за радиоактивни отпадъци
  2. Национален план за действие по околна среда – здраве, Министерски съвет на Република България
  3. www.dprao.bg

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]