Потоп (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Потоп.

Потоп
Общи данни
Население 51 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,039 km²
Надм. височина 684 m
Пощ. код 2127
Тел. код 071502
МПС код СО
ЕКАТТЕ 57921
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Елин Пелин
Ивайло Симеонов
(ВМРО-БНД)

Потоп е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, Софийска област.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Потоп се намира в планински район. Най-високата точка е връх „Вържа глава“. През селото минава и маловодна река, която в миналото е била доста по-голяма и често е заливала дворовете на хората и от там идва името на селото.

История[редактиране | редактиране на кода]

По време на партизанското движение в България в околностите на селото действат партизански отряди. Карали са телата на убитите партизани в центъра на селото за назидание на местните. Не е било позволявано да бъдат погребвани. Били оставяни там, за да може всички хора да ги видят, когато изкарвали животните си на паша. Близо до селото се намира местността Жерково. В нея има паметник на отряд „Чавдар“. Има и малък музей.

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Всички хора в селото изповядват източноправославното християнство. В една от планините му има стара църква, която все още е запазена, въпреки че липсват пари за поддръжка.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Селото е с население от 52 души и това е причината, поради която неговите жители не избират своя кмет пряко. Той се назначава от кметството на община Елин Пелин.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В селото има извор който се намира в местността „Стубела“. За него хората казват, че има лечебни свойства. Също така там се намира и една голяма канара за която се смята че е съборена от планината от Крали Марко.