Караполци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Караполци
Karapoltsi - Sofia Province.jpg
Общи данни
Население 143 души[1] (15 юни 2022 г.)
14,4 души/km²
Землище 9,95 km²
Надм. височина 565 m
Пощ. код 2118
Тел. код 07158
МПС код СО
ЕКАТТЕ 36422
Администрация
Държава България
Област Софийска
Община
   кмет
Елин Пелин
Ивайло Симеонов
(ВМРО-БНД)
Караполци в Общомедия

Караполци е село в Западна България. То се намира в община Елин Пелин, Софийска област. Намира се на 39 километра от околовръстното шосе на град София и на 4 километра от язовир Огняново. Актуалният брой жители според служба ГРАО е 106 (по настоящ адрес към януари 2015 година).

География[редактиране | редактиране на кода]

Караполци е малко селце, живописно разположено в края на Софийското поле, сгушено в полите на Средна гора. Край него тече малката река Габра, която само през дъждовни периоди е пълноводна. Местните я наричат „луда Габра“. Околните склонове на планината са покрити с борови гори.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на селото идва от турската дума кара (на турски: kara) и някои го превеждат като Черно поле. Според друга интерпретация кара на турски означава още и земя. Така името на селото може да се осмисли като кара-бол – много земя.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Преобладаващо жителите на селото са източноправославни християни. Иконостасът на храма „Света Троица“ е дело на дебърски майстори от рода Филипови.[2] На деня на Светия дух се чества патрона на черквата и тогава е най-големият празник на селото.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В Караполци има чешма с много мека изворна вода.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg.
  2. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, Наука и изкуство, 1965. с. 250.