Гръцка народна освободителна армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Гръцка народна освободителна армия
Γυναίκες στρατιώτες του ΕΛΑΣ.jpg
Информация
Шеф Арис Велухиотис
Маркос Вафиадис
Никос Захариадис
Държава Флаг на Гърция Гърция
Преданност ЕАМ
Размер 50 000
Гръцка народна освободителна армия в Общомедия

Гръцката народна освободителна армия (ЕЛАС) (на гръцки: Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ΕΛΑΣ, по грешка наричана Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, т.е. Национална народна освободителна армия) e въоръженото тяло на прокомунистическия Народоосвободителен фронт (ЕАМ) по време на окупацията на Гърция през Втората световна война.

Главнокомандващ на ЕЛАС първоначално е Арис Велухиотис. Общата численост на организацията достига 50 000 души.

Основана е на 7 юни 1942 г. от Атанасиос Кларас, който се представя на мегдана на село Домниста пред насъбралите се селяни като Арис Велухиотис - гръцки капитан от артилерията (Кларас никога не е бил артилерист, а Арис е новогръцката форма на Арес, древногръцкия бог на войната, а Велухи е името на местната планина). После ЕЛАС участва съвместно с другите гръцки съпротивителни движения в диверсията с взривяването на моста над село Горгопотамос.

След ерата на Кларас начело на организацията застават Маркос Вафиадис и Никос Захариадис и ЕЛАС започва да променя своя политически курс, водейки сражения освен с германски и италиански войски също и срещу некомунистическата съпротива на гръцките националистически ЕДЕС, ПАО, Тагмата Асфалияс, ЕККА и други. След оттеглянето на Вермахта от Гърция ЕЛАС води вече сражения с британската армия и официалната гръцка власт, неинформирана за сключеното процентно споразумение[1].

По време на гражданската война в Гърция, ЕЛАС се ползва с подкрепата на НРБ, ФНРЮ (до разрива Тито-Сталин) и най-вече на Народна република Албания в лицето на Енвер Ходжа.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. History of the National Resistance 1940-1945, vol4
     Портал „Македония“         Портал „Македония