Направо към съдържанието

Арис Велухиотис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арис Велухиотис
Άρης Βελουχιώτης
гръцки партизанин
бюст-паметник в село Калоскопи
Роден
Починал
16 юни 1945 г. (39 г.)
Арта, Кралство Гърция

Религияатеизъм
ПартияКомунистическа партия на Гърция
Арис Велухиотис в Общомедия
Отрязаната глава на Велухиотис на централния площад в Трикала

Атанасиос Кларас (на гръцки: Θανάσης Κλάρας), с партизанско име Арис Велухиотис (на гръцки: Άρης Βελουχιώτης), е гръцки революционер от ХХ век.

Той е член Централния комитет на Комунистическата партия на Гърция, пръв главнокомандващ ЕЛАС[1].

Произхожда от заможно семейство на юрист.

Революционната си дейност започва след края на операция Марита и капитулацията на кралство Гърция пред силите на Оста.

На 7 юни 1942 г. се появява със своя група в село Домниста. На общоселско събрание на мегдана на селото се представя за гръцки капитан от артилерията (Кларас никога не е бил артилерист) и с лично име Арис (от Арес – древногръцкия бог на войната), а фамилията Велухи приема по името на местната планина. Заблуждава насъбралите се селяни, че се ползва с подкрепата на СССР и организира съпротивително движение.

Влиза в контакт с Наполеон Зервас, за да организира под непосредственото дирижиране от британското Управление за специални операции (УСО) на диверсията с взривяването на моста над село Горгопотамос. Съпругата му носи моминската фамилия Зервас, поради което зложелателите му го свързват по сватовство с Наполеон Зервас.

След потопеното в кръв гръцко въстание в Близкия Изток (1944) влиянието на Атанасиос Кларас спада рязко за сметка на Маркос Вафиадис и на Никос Захариадис, освободен (1945) от концентрационния лагер в Дахау.

През юни 1945 г. малобройният партизански отряд на Кларас е обкръжен в околностите на Арта и разгромен. Главата му, заедно с тази на адютанта му, е изложена на централния площад на Трикала.

  1. Бисер Петров, Окупаторът съюзник. Колаборционизмът в Албания, Сърбия и Гърция по време на Втората световна война. стр. 111-112 ISBN 978-954-509-429-3