Направо към съдържанието

Страни от Оста

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Оста)

Страните от Оста (по наименованието на Оста Рим – Берлин – Токио) или страните от Тристранния пакт е военен съюз между Хитлеристка Германия, Кралство Италия, Японска империя и други държави, участвали във Втората световна война и противостоящи на Антифашистката коалиция.[1][2]

Членове и съюзници на Оста

[редактиране | редактиране на кода]
  • Албания Албания – в състава на Италия, през 1939 г. Италия и Албания подписват договор за уния т.е. обединяват се в една дуалистична държава. Албанските граждани стават италиански граждани, албанската армия става част от италианската и участва в нейния състав в нападението срещу Гърция от 1940 г., в Либия 1941 – 1943 г. и във Франция 1940 – 1943 г. През 1941 г. името на албанската територия с включени земи от западна Вардарска Македония и Епир е преименувано на „Велика Албания“. След капитулацията на Италия през септември 1943 г., част от албанците застават на страната на капитулиралите италианци, водени от Енвер Ходжа и Мехмед Шеху, и заедно с италианците се бият срещу новповъведените за окупация германски войски, като в края на краищата Албания е освободена от германска окупация, благодарение на силите на 9-а Италианска армия, обединила се с партизаните на Ходжа, други албанци застават на страната на Нацистка Германия и от техния състав е формирана СС дивизия Скендер Бег. След втората световна война, състоянието на война от 1940 г. между Албания и Гърция не е прекратено и по време на избухналата гражданска война в Гърция, албанската армия продължава военните действия потопявайки 3 английски и 1 гръцки военен кораб. След войната Албания не е призната за победител, а за отговорна съвместно с Италия.
  • Кралство Унгария Кралство Унгария – влиза в блока на 20 ноември 1940 г., реално се включва във Втората световна война на 27 юни 1941 г., като обявява война на СССР. Напуска блока, подписвайки примирие със съюзниците на 15 октомври 1944 г., но германските войски окупират Унгария, а унгарския диктатор адмирал Миклош Хорти е арестуван по заповед на Хитлер и начело на марионетно правителство в Будапеща застава подполковник Ференц Салаши, лидер на Огнените кръстове (унгарската фашистка партия) и унгарските войски продължават военните действия на германска страна;
  • Кралство Ирак – няма официален акт на влизане в пакта, но използва сили на Оста по време на Англо-иракската война през 1941 г.; военните действия срещу британските бази в Ирак се извършват по заповед на премиера Рашид Али и започват на 18 април 1941 г., с участието на военна авиация на Германия и Италия; паралелно с това марионетното правителство на Франция нарежда да започнат военни действия на френските сили в Сирия срещу британската армия в региона. На 31 май 1941 г. премиерът е изгонен от страната, войната с Великобритания е прекратена, заедно със съюзническите отношения с Оста.

Марионетни държави

[редактиране | редактиране на кода]
  • Азад Хинд (Индия) – задграничното прояпонско и антибританско правителство за Свободна Индия е създадено на 21 октомври 1943 г. и е оглавено от националиста Субхас Чандра Босе; формирана е Индийска национална армия от индийски военнопленници, която участва по време на войната на страната на Япония.
  1. Cornelia Schmitz-Berning. Vokabular des Nationalsozialismus. Berlin, De Gruyter, 2007. ISBN 978-3-11-019549-1. с. 745.
  2. Axis // GlobalSecurity.org. Посетен на 26 март 2015.