Манджурия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Регионът Манджурия, според различни източници.

Манджурия (на манджурски: Manju, традиционен китайски: 滿洲, опростен китайски: 满洲, пинин: Mǎnzhōu на монголски: Манж) е голям историко-географски регион в Североизточна Азия. В зависимост от определението за обхвата на територията Манджурия е изцяло част от Китай или е разделена между Китай и Русия.

През 1906г.се ражда манджурската принцеса Източна перла – четиринайсета дъщеря на принц Су от четвъртата му наложница (Любовница на властващ, робиня).Принц Су е един от осемте принцове на Железния шлем в императорския двор на Пекин и пряк наследник на великата династия Цин.

1912г. Императрицата Дауъджър Лонгю издава указ, който слага край на тривековната династия Цин и води до абдикацията на император Пу И. Пу И, далечен братовчед на Източна перла, изгубва трона и Китай става република. Зад стените на Забранения град Пу И продължава да се изживява като император, макар и без никаква реална власт.[източник? (Поискан преди 22 дни)]

Манджурия е родина на манджурите, откъдето идва и името ѝ. През 17 век манджурите завземат и управляват Китай до рухването на династията Цин през 1911 г.

Територията бива окупирана от японската Квантунска армия през Втората световна война.