Направо към съдържанието

Гръцка народна освободителна армия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ЕЛАС)
Гръцка народна освободителна армия
Информация
ШефАрис Велухиотис
Маркос Вафиадис
Никос Захариадис
Държава Гърция
ПреданостЕАМ
Размер50 000
Гръцка народна освободителна армия в Общомедия

Гръцката народна освободителна армия (ЕЛАС) (на гръцки: Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ΕΛΑΣ, по погрешка наричана Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, т.е. Национална народна освободителна армия) e въоръженото тяло на прокомунистическия Народоосвободителен фронт (ЕАМ) по време на окупацията на Гърция през Втората световна война.

Главнокомандващ на ЕЛАС първоначално е Арис Велухиотис. Общата численост на организацията достига 50 000 души.

Основана е на 7 юни 1942 г. от Атанасиос Кларас, който се представя на мегдана на село Домниста пред насъбралите се селяни като Арис Велухиотис – гръцки капитан от артилерията (Кларас никога не е бил артилерист, а Арис е новогръцката форма на Арес, древногръцкия бог на войната, а Велухи е името на местната планина). После ЕЛАС участва съвместно с другите гръцки съпротивителни движения в диверсията с взривяването на моста над село Горгопотамос.

След ерата на Кларас начело на организацията застават Маркос Вафиадис и Никос Захариадис и ЕЛАС започва да променя своя политически курс, водейки сражения освен с германски, италиански (до септември 1943 г.) и (в Северна Гърция до септември 1944 г.) български войски също и срещу некомунистическата съпротива на гръцките националистически ЕДЕС, ПАО, Батальоните за сигурност, ЕККА и други. След оттеглянето на Вермахта от Гърция ЕЛАС води вече сражения с британската армия и официалната гръцка власт, неинформирана за сключеното процентно споразумение[1]. След подписаните Примирие на Италия с антихитлеристката коалиция през септември 1943 г. и Московско примирие на антихитлеристката коалиция с България и обявяването на война от Италия и България на нацистка Германия – октомври 1943 г. и септември 1944 г. войските на ЕЛАС си сътрудничат с италианските и българските войски и водят съвместни бойни действия срещу германските войски от група армии „Е“ на гръцка територия до октомври 1944 г. когато цяла Гърция е освободена от германска окупация.

По време на гражданската война в Гърция, ЕЛАС се ползва със силната подкрепа на НРБ, ФНРЮ (до разрива Тито-Сталин) и най-вече на Народна република Албания в лицето на Енвер Ходжа а в първите две години и на Италия, в чието правителство все още Италианската комунистическа партия има силно влияние а в първата година и участие и страната се надява на отстъпки от Гърция по отношение на някои територии които тя счита за свои или има италианско население (Йонийски острови) ако ЕЛАС спечели Гражданската война.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. History of the National Resistance 1940 – 1945, vol4