Рибен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рибен
Общи данни
Население 672 души[1] (15 юни 2020 г.)
19,2 души/km²
Землище 35,042 km²
Надм. височина 52 m
Пощ. код 5847
Тел. код 06518
МПС код ЕН
ЕКАТТЕ 62596
Администрация
Държава България
Област Плевен
Община
   кмет
Долна Митрополия
Поля Цоновска
(ГЕРБ, РБ, НС)
Кметство
   кмет
Рибен
Георги Георгиев
(ГЕРБ)

Рибѐн е село в Северна България. То се намира в община Долна Митрополия, област Плевен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Рибен се намира на 23 km северно от град Плевен и на 17 km южно от Гулянци. До селото има директен транспорт – автобус от автогара Плевен, както и влак до съседното село Подем, разположено на 3 km от Рибен.

На влизане в селото се преминава през моста на река Вит. Край Рибен има борова гора, която се простира по дължината на цялото село.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ad Putea на Пойтингеровата карта

Името на селото идва от някогашното римско селище и пътна станция Ad Putea. Намирало се е на територията на днешното землище на селото и се е наричало Рибна града, заради многото риба в реката. Местността Езерото, която днес е вододайна зона за селото и град Гулянци, по време на турското иго е била открито езеро. Когато синът на местния ага се удавил там, агата заповядал на селяните да натрупат тръни покрай брега и да затлачат езерото. Оттогава до наши дни то напълно е изчезнало и се е превърнало в подземен източник на вода.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Всички жители на селото са православни християни.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от времето си в село Рибен прекарва и писателят Георги Доцев, който е сред 3-та членове от областта, участващи в Сдружението на българските писатели и автор на книгата, озаглавена „Аз ли съм луд?“, посветена на плевенчанина Гошо Кръста. През 2020 г. беше издадена книгата "Думи за Рибен и неговите хора", написана от Георги Доцев. Тази книга е романизирана история на Рибен, в която е проследена историята на селището през няколко хилядолетия. В нейните страници оживяват легенди, предания и събития, свързани с личности от различни векове. За сведение на читателите: в книгата са посочени около 500 имена на личности, фамилии и местности, свързани с Рибен.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културна забележителност, която се намира в самия център на селото, е реставрираната и обновена църква, чийто облик е възвърнат с помощта на кметството, дарители от селото и помощи, предоставени от разни организации.

Към природните забележителности на Рибен е местността Черешовица, в която е заснет известният български филм „Хан Аспарух“, като в него са участвали много жители на селото.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на центъра на село Рибен на 24 май се празнува курбан на селото. На всички присъстващи се поднася по парче от обредното яре, което е осветено от местните църковни служители. Кметът приветства гостите, след което следва програма, представена от децата от местното училище „Иван Вазов“.

Други[редактиране | редактиране на кода]

В село Рибен съществува единствената на Балканския полуостров бетонна селска колоездачна писта, която е била домакин на републикански и междунар

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]