Априлци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Априлци.

Априлци
Априлци на фона на Централен Балкан
Априлци на фона на Централен Балкан
Общи данни
Население 2613 души[1] (15 март 2022 г.)
12,9 души/km²
Землище 203,099 km²
Надм. височина 550 m
Пощ. код 5641
Тел. код 06958
МПС код ОВ
ЕКАТТЕ 52218
Администрация
Държава България
Област Ловеч
Община
   кмет
Априлци
Тихомир Кукенски
(ГЕРБ)
Адрес на общината
ул. „Васил Левски“ № 109 п.к.5641 тел.: 06958/22 – 22 факс: 06958/22 – 85
Априлци в Общомедия

Апрѝлци е град в Централна Северна България. Той се намира в Ловешка област, в близост до град Троян. Градът е административен център на община Априлци.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е в планински район, в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев, недалеч от връх Марагидик.

До града се достига от запад по шосеен път от град Троян и Орешак, от север – през Граднишкия боаз (до село Кръвеник) по асфалтов път или през Дебневския боаз, а от североизток – през Батошевския боаз по новоасфалтирания, но тесен и с остри завои път.

Априлци е един от най-дългите градове в България със своите 22 км по поречието на река Острешка, от кв. „Острец“ до ВЕЦ „Видима“, по поречието на река Видима.

История[редактиране | редактиране на кода]

Априлци е град, създаден чрез сливането на 4 големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Сливането става през 1976 г. Името Априлци е избрано в чест на героичното участие на района в Априлското въстание.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Областта е с изцяло християнско население. Храмовете в града са 3 – църква „Рождество Богородично“ в квартал „Острец“, църква „Св. великомъченик Димитър Солунски“ в квартал „Видима“ и храм „Св. Георги Победоносец“ в квартал „Ново село“.

На територията на града се намира и изоставена гробищна църква (носеща името „Света Петка Българска“, строена между 1810 – 1814 г.), както и Новоселския манастир „Св. Троица“.[2]

Политика[редактиране | редактиране на кода]

 • 2015 – Младен Пелов, Коалиция „Обединение Априлци“, печели на първи тур с 51%
 • 2011 – Бенко Вълев (ГЕРБ) печели на втори тур с % срещу Младен Пелов, Коалиция „Обединение Априлци“
 • 2007 – Младен Пелов, Коалиция „Обединение Априлци“ (НДСВ), (СДС), (ДСБ), (ССД), печели на втори тур с 58% срещу Пепа Колева (ГЕРБ)
 • 2003 – Иван Пиров (БСП) печели на втори тур с 55% срещу Стоян Иванов (ОДС).
 • 1999 – Иван Пиров („Априлци 21 век“) печели на втори тур със 71% срещу Максим Пелов (СДС).
 • 1995 – Стоян Иванов (Народен съюз) печели на първи тур с 56% срещу Спас Спасов (Предизборна коалиция „БСП, БЗНС Александър Стамболийски, ПК Екогласност“).

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основните икономически отрасли, определящи поминъка на Априлци, са туризмът, животновъдството, дърводобивът и дървопреработването, производството на пружини.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Празник

Изходен пункт за водопад Видимско пръскало, хижа „Плевен“, връх Ботев, Русалийски проход.

Градчето е разположено в изключително благоприятна местност. От квартал „Видима“ и квартал „Острец“ се разкрива красива гледка към върховете Ботев и Марагидик. През участъка „Мазането“ преминава асфалтов път, в чийто край започва пътека към х. „Плевен“. В южния край на квартал „Острец“ се намира и път, по който може да се стигне до х. „Тъжа“, а в източната му част се намира началото на Русалийски проход.

Градчето се намира в непосредствена близост до национален парк „Централен Балкан“, в чиито територии може да се навлезе без превозни средства от квартал „Острец“ през Русалийски проход, както и от квартал „Видима“, точно при разклона за ВЕЦ „Видима“ и „Мазането“, и да се насладите, след дълъг и не много лесен преход, на великолепното Видимско пръскало.

През града текат реките Острешка и Видима.

Култов обект в местността „Калугера“[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 4 км североизточно от града, в северното подножие на връх Марагидик, непосредствено до пътека, пресичаща планината на юг. Върху масивна скала, която местните жители наричат „Калугера“, са нанесени графитни изображения с различна дебелина. Някои от тях са силно повредени от ерозията на камъка, други от човешка ръка. Графитите са изсечени в скалата в дълбочина до 2 мм и имат средна широчина 3 мм. В средата на камъка има фигури, наподобяващи хора – едната е с големина 60/80 см, с разперена дясна ръка и квадратна „глава“. В западната част на скалата е разположена втората фигура – по-малка, с размери 59/20 см, изобразяваща също човек, също с разперени ръце. Около тях са издълбани кръстовидни знаци, малки отвори, черти и символи. Има поверие, че едната от фигурите е на калугер, който сочи посоката към скривалище на съкровище. Някои учени смятат скалните рисунки за аналогични с тези на входа на централната камера на тракийска гробница, открита между селата Шипково и Ясеново. Те допускат, че това е крайпътно светилище, а човешките фигури изобразяват жрец или предводител, който напътства.[3]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

 • Международно велосъстезание по планинско колоездене БАЙКАНДЖИИ – провежда се от 2015 г. първата събота на юни или последната на май. През 2020 ще бъде на 6 юни. В същия ден се прави и Откриване на туристическия летен сезон в курот Априлци с концерти на известни български рок групи.[4]
 • През 2015 г. по предложение на проф. Игнат Игнатов и под егидата на областния управител д-р Мадлена Бояджиева Ловешка област е обявена за Световна зона на планинската вода.
 • Празник на сланината и греяната ракия, провеждан от 2010 година в съботата преди Месни заговезни.[5]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Хотел „Център“, квартал „Ново село“
Личности, родени в Априлци
Личности, починали в Априлци
 • Преподобна мъченица Калиста (1815 – 1876), монахиня в новоселския манастир, посечена от турците. През 2011 г. е канонизирана за новомъченица.
 • схимонахиня Сусана Сомлева (1792 – 1876), игуменка на Новоселския манастир, посечена от турците, канонизирана за новомъченица (2011)

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „България“         Портал „България