Хъдърлез

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Хъдърлез (или Хъдрелез, Хъдерлез, Едрелез) е пролетен празник в мюсюлманиските общности. Съвпада с християнския Гергьовден (6 май). Част от празника е „ваденето на момински нишани“, подобно на българския обичай „Еньова буля“.

Празнуване сред алианите[редактиране | редактиране на кода]

Както на българския традиционен Гергьовден, и алевийските младежи люлеят момите на люлки. Яденето на боядисани яйца напомня на народното празнуване на християнския Великден. Най-забележителната част от празника са мимическите игри от маскирани жени. Две жени са маскирани като конници (бешикли), група жени са преоблечени като войни, а друга са с почернени лица. Разиграват се воински мимове. Всички жени в селото играят специален обреден танц.

Интересен е фактът, че обредното облекло на жените в близкото минало не се е различавало от българската народна носия.

Семейно празнуване[редактиране | редактиране на кода]

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се съберат 41 вида листа (може и цветове) от 41 различни растения, от които едното трябва задължително да бъде мащерка. След това тези листа се измиват и се варят, но в съда, в който се извършва термичната обработка, трябва да се поставят яйца (колкото е броят на членовете в семейството, толкова трябва да са и яйцата). После приготвената вода се изцежда, за да не останат листенца. След което членовете на семейството се изкъпват (както се къпят винаги), но преди да излязат от банята, се поливат с три канички с вода от листата. После изяждат яйцето си в една задължително дървена бъчва. Вечерта се пали висок огън, който трябва да се прескочи от всички, за да са живи и здрави, и против страх.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Любомир Миков, Алиански карнавални игри: По материали от Североизточна България / Любомир Миков. // Бълг. фолклор, XX, 1994, № 2, с. 66–73.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]