Евлия Челеби

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евлия Челеби
اوليا چلبي
османски пътешественик

Роден
Починал
1682 г. (70 г.)

Религия ислям
Литература
Известни творби Пътепис
Евлия Челеби в Общомедия

Евлия Челеби (на османски турски: اوليا چلبي; на турски: Evliya Çelebi) е османски пътешественик, пътеписец, поет и историк, който е пропътувал земите на Османската империя за около 40 години.

Пътеписите му са от особено значение за балканската и българската историография, тъй като са ценен източник за хората, начина им на живот, градовете и тяхната уредба.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Евлия Челеби е роден на 25 февруари 1611 година в Константинопол и е син на придворния златар от абхазки произход Дервиш Мехмед Зилли. Като такъв той получава отлично образование. Започва да записва обиколките си и впечатленията си от Истанбул в кратки бележки за сгради, пазари и обичаи, а през 1640 година Челеби за първи път пътува извън града. Неговата сбирка от пътеписни бележки от всички негови пътешествия е събрана в 10 тома и е наречена Сеяхатнаме („Книга на пътешествията“ или „Пътепис“). Въпреки че много от описанията му са силно преувеличени, неговите бележки са широко приети като полезен пътеводител за културните аспекти и начина на живот в Османската империя през 17 век. В пътеписите му намират място градове, като Самоков, София, Пловдив, Чирпан, Казанлък, Ловеч, Плевен, Враца, Видин, Ямбол, Хасково, Стара Загора и множество села. Неговите „Пътешествия“ все още не са цялостно преведени и издадени на български.

Според някои историци Евлия Челеби умира през 1682 година в Константинопол, а според други – в Кайро.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]