Български земеделски народен съюз - Народен съюз

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Български земеделски народен съюз – Народен съюз (БЗНС-НС) е българска политическа партия, през по-голямата част от съществуването си оглавявана от Анастасия Мозер.

Разцепление[редактиране | редактиране на кода]

През май 2006 г. се провеждат два конгреса на БЗНС-НС. На първия се взима решение за преименуване на партията на Земеделски народен съюз. Това е едно от предварително обявените имена, които от БЗНС-НС избират след като става ясно, че трябва да се преименуват според закона за партиите от 2005 г.

На същия конгрес е взето и решение председателят да се избира от управителния съвет. На заседание на УС за нов председател с 41 гласа от членовете е избран Стефан Личев (който се кандидатира за поста и през 2002 г., но губи от Анастасия Мозер). Другият кандидат е депутатът Борислав Китов. Той получава 35 гласа. Пред форума Личев заявява, че ще работи за обединението на Земеделския съюз.[1]

Три дни след първия конгрес се състои втори, на който 18 души от отцепниците са изключени, в това число Стефан Личев, Борислав Китов, Димитър Чукарски и др. След продължителни съдебни спорове за името Земеделски народен съюз, през ноември 2008 г. групата на Анастасия Мозер приема името Обединени земеделци.

Към края на 2008 г. БЗНС-НС окончателно се разделя на 2 части:

  • Земеделски народен съюз, начело със Стефан Личев, който участва на изборите през 2009 г. в коалиция БЗНС[2], коалицията не събира нужните подписи и не е регистрирана на изборите. ПП на ЗНС взема решение да участва в рамките на проекта за гражданите и регионите заедно с партия РЗС. Избрани са двама народни представители - Димитър Чукарски, организационен секретар на ЗНС, и Димитър Колев. Месец след парламентарните избори и двамата напускат ЗНС и се присъединяват към УС на РЗС, впоследствие напускат и РЗС и се обявяват за независими народни представители. На 39 конгрес на Земеделския народен съюз през 2012 г. е избран нов председател - дългогодишният международен секретар на БЗНС-НС и ЗНС Румен Маринов Йончев. Земеделският народен съюз приема партия БАСТА и някои други фракции и на 9 април 2016 г. се преименува в Народен съюз[3]. След подкрепата на Румен Йончев за правителството „Орешарски“ в 2013 г. (Йончев е депутат от „Коалиция за България“) ЗНС е изключена от ЕНП. През 2021 участва в "Изправи се БГ! Ние идваме", а на изборите през 2022 участва заедно с партия Български Възход.

Източници[редактиране | редактиране на кода]