Петър Богдан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Петър Богдан
български католически архиепископ и книжовник
Роден: 1601 г.
Починал: 1674 г. (73 г.)

Петър Богдан Бакшев е български католически архиепископ и книжовник. Той е автор на първата история на България. Един от инициаторите на Чипровското въстание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Герб на България от Петър Богдан Бакшев, 17 в.

Роден е през 1601 година в Чипровци. Богдан е рожденото, а Петър- монашеското му име. Учил в манастира "Св.Франциск" в Анкона, Италия (1620-1623) и в Климентинския колеж (1623-1630). През 1640 година той съставил доклад до папата за състоянието на българските земи, а през 1643 година става глава на българите католици след като е назначен от Папата за архиепископ на София. Около средата на 17 век сред старата чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята за католическата вяра да бъде използвана за българската национална идея и тя да бъде легализирана пред католическия запад и да бъде превърната в национална институция, на която да бъде базирана възстановената българска държава. Така тези идеи представляват и предвестник на българското национално Възраждане. Заедно с епископ Петър Парчевич и Франческо Соймирович Бакшев посещава редица владетели на държави от Централна Европа с цел да ги подбудят да формират коалиция срещу османските турци и да предприемат военен поход срещу тях, който да доведе до освобождението на България.

Автор е на първата "История на България", написана един век преди Паисиевата, както и на други книги с историческа тематика като "История на Охрид - столица на България", "Хроника моравската мисия на Св.Св. Кирил и Методий", "Призренската епископия" и други.

Умира в първите дни на септември 1674 година. Погребан е в олтара на построената и осветена от него църква ”Санта Мария” в Чипровец.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]