Тиса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Река Тиса (Râul Tisa)

Тиса (на унгарски: Tisza, на украински: Tysa/ Тиса, на румънски, словашки и на сръбски: Tisa, на немски: Theiß) е река, която е приток на Дунав и една от най-важните реки в Централна Европа. Преминава през територията на Унгария, Румъния, Словакия, Украйна и Сърбия, но се счита за „най-унгарска река“.

Физикогеографски характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Тиса е границата между регионите Бачка и Банат. Тя се влива в Дунав в Централна Войводина в Сърбия. Тиса е най-големият ляв приток на река Дунав. Дълъг е 997 км. Извира от украинските Карпати. Образува се от сливането на Черна и Бяла Тиса. Името на реката произлиза от думата „патхисус“, което означава „вода“.

Площта на басейна ѝ е 157 186 км².

История[редактиране | редактиране на кода]

Според една стара шеговита мъдрост „една трета от Тиса се състои от риба и две трети – от вода“. Предполага се, че близо до устието на Тиса е погребан хунският вожд Атила, наречен „Бич Божи“. Според преданието тялото му било поставено в три ковчега, вместени един в друг – бронзов, сребърен и златен. Мястото на погребението се държало в тайна. Робите, които издигнали могилата били избити. С помощта на геофизически прибори унгарски и югославски археолози установили, че близо до град Сента под надгробна могила има масивен метален предмет, който предстои да бъде изследван.

Устие[редактиране | редактиране на кода]

Устието на Караш в Тиса

При устието на река Караш, на 4 km от Сланкамен, на пясъчен остров е била изградена „Водната крепост“ Харам, на унгарски – Уйпаланка (Нова Паланка), спомената през 1478 г. с името Каструм Харам. От нея са запазени части от каменни стени и кули.

Панорама[редактиране | редактиране на кода]

Панорамен изглед по Тиса край Сегед

Бележки[редактиране | редактиране на кода]