География на Словакия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Топографска карта на Словакия

Словакия е разположена в Централна Европа с обща площ от 48 845 км2. Общата дължина на границата е 1355 км. Граничи с Унгария (515 км), Полша (444 км), Чехия (215 км), Австрия (91 км) и Украйна (90 км). Най – високата точка е връх Герлаховски щит (2655 м), а най – ниската при река Дунав.

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Карта на релефа на Словакия

Релефът на страната е предимно планински, като е съставен от два основни региона – Панонската низина в югозападната и югоизточната част и Карпатите в останалата част от страната.

Две трети от страната се намира в Западните Карпати с най-високия им дял – Високи Татри. Най-високият връх в Словакия е Герлаховски щит (2655 m), който се намира във Високите Татри, близо до границата с Полша. На юг от Високите Татри е разположена планинската верига Ниски Татри. Наред с Татрите, други дялове на Западните Карпати, които се намират в страната са: Малки Карпати, Голяма и Малка Фатра в западната и северозападната част, както и Бескидите на север с границата с Полша. В североизточната част са разположени Ниските Бескиди, част от Източните Карпати.

Татрите са изобразени на словашкия герб, заедно с други две планини – Матри и Фатри. На територията на Словакия има стотици пещери, от които само 15 са отворени за посетители.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Словакия е умерено-континентален, със сравнително топло лято и студена, облачна и влажна зима.[1]

Води[редактиране | редактиране на кода]

Словакия има гъста речна мрежа, от която 96% принадлежат на водосборния басейн на река Дунав.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Votruba, Martin. Slovakia's Weather. // Slovak Studies Program. University of Pittsburgh. Посетен на 11 юни 2010.