География на Нидерландия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Географска карта на Нидерландия

Нидерландия е разположена в Западна Европа с обща площ 41 526 км2, като сушата е 33 883 км2 а водите заемат 7643 км2 площ. Общата дължина на сухопътната граница е 1027 км, граничи с Германия (577 км) и Белгия (450 км). Най-високата точка на европейската част на Нидерландия е връх Валсерберг (322 м).

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Територията на Холандия е почти изключително равнинна, като около една трета е под морското равнище и е укрепена с диги. Поради тази си особеност всъщност страната носи официално название Нидерландия, което означава „Ниска земя“. Тя е типична низина, с най-висока точка 321 м. Възприетото в България име Холандия е взето от названието на две от провинциите – Северна и Южна Холандия, в които е съсредоточена по-голямата част от населението на страната. Най-ниската точка е 6,5 м под морското равнище и е близо до Ротердам, а най-високата – 321 м е в югоизточната част на страната, където се събират границите на Холандия, Белгия и Германия. Около една шеста от територията се състои от водни площи – езера, реки и канали. Холандското крайбрежие на Северно море е с широка пясъчна ивица и дюни, които са изкуствено укрепени и залесени, за да се предотврати местенето на пясъците. Дигите, укрепителните и хидротехническите съоръжения по морското крайбрежие и край реките и каналите достигат обща дължина около 3000 км. Средногодишните валежи са около 760 мм, разпределени равномерно върху средно 200 дъждовни дни за година. Климатичните различия в отделните части на страната поради равнинния и характер и неголямата територия са незначителни.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Холандия е разположена в умерения климатичен пояс на Северното полукълбо. Близостта до морето и преобладаващият югозападен вятър придават на климата изявен морски характер, като само най-източните части на страната изпитват влиянието на континенталния климат. Зимата е мека, а лятото е прохладно с достатъчно валежи. Често явление са мъглите. Средната температура през януари е +1 – 3 °C, през юли е – +16 – 17 °C. Слънчевите дни са малко, времето се променя бързо, с чести тежки мъгли, които понякога се отразяват на работата на транспорта.

Валежи[редактиране | редактиране на кода]

Средногодишните валежи варират между 650 – 750 мм, най-вече под формата на дъжд, снеговалежите са редки.

Води[редактиране | редактиране на кода]

Речната мрежа е много развита. От холандска територия се вливат в Северно море три от най-важните в стопанско отношение реки на Западна Европа: Рейн, Маас и Схелде. Заедно със своите разклонения и изкуствено прокопаните канали те са от изключително значение за водния транспорт на страната.

Реки[редактиране | редактиране на кода]

В Нидерландия оформят устията си големите европейски реки Рейн, Маас и Шелда, които формират голяма делта.

Езера[редактиране | редактиране на кода]

Растителност и Животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Като високо индустриализирана и гъсто населена страна Холандия полага големи грижи за запазване на природната среда. Създадени са многобройни природни резервати, в които са представени преди всичко различни видове водни и блатни птици: водни патици, рибари, чайки и др. Влажният и мек климат е благоприятен за зелените почти през цялата година пасища, които заемат по-голямата част от територията. Главно във вътрешността на страната са запазени отделни зелени масиви от предимно широколистни дървесни видове. Горите са малко, само 8% от територията на страната.

Защитени територии[редактиране | редактиране на кода]

В Нидерландия има 20 национални парка и няколко природни резервата, общата площ на защитените територии е над 127 хектара.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]