География на Грузия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Грузия е разположена в Югозападна Азия, между Турция и Русия. Има излаз на Черно море на запад. Намираща се в региона, познат като Кавказ или Кавказия, Грузия е малка страната с площ 69 875 км². На север и североизток, Грузия граничи с руските републики Чечня, Ингушетия и Северна Осетия. Съседи на страната на юг са Армения, Азербайджан и Турция. Бреговата линия с Черно море представлява цялата западна граница на страната.

Топография[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна снимка на Грузия

Въпреки малката си площ, Грузия притежава една от най-разнообразните топографии измежду бившите съветски републики. По-голямата част от страната е заета от Кавказките планини. Част от северната граница е определена от планинския масив Голям Кавказ. Планинският масив Малък Кавказ, който се простира успоредно на границите с Турция и Армения, както и планините Сурами и Имерети създават естествени бариери, заради които има културни и лингвистични различия между отделните части на страната. Поради надморската си височина и слаборазвитата инфраструктура, много планински села са изолирани от останалия свят през зимата. Земетресения и свлачища в планинските части на Грузия създават заплаха за живота и имуществото на населението. Сред най-скорошните природни бедствия са масивни скални свлачища в Аджария през 1989, които отнемат домовете на хиляди души в югозападната част на страната и две земетресения през 1991, които разрушават няколко села в централно-северна Грузия и Южна Осетия.

В Грузия има около 25 000 реки, много от които използвани за хидроелектрическа енергия. Отточния басейн на реките е на запад към Черно море и на изток през Азербайджан към Каспийско море. Най-дългата река е Мтквари (в миналото позната с азербайджанското си име, Кура, което все още се използва в Азербайджан), която е дълга 1 364 километра. Река Мтвари извира от планините в североизточна Турция, тече през равнините на източна Грузия, минава през столицата Тбилиси и се влива в Каспийско море. Река Риони, най-дългата река в западна Грузия, тече през Голям Кавказ и се влива в Черно море при пристанището Поти. Съветски инженери са превърнали ниските речни земи покрай Черно море във важна субропична обработваема земя, укрепили са реките и са създали обширна система от канали.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на Грузия е афектиран от субтропични влияния от запад и средиземноморски от изток. Голям Кавказ предпазва страната от студеният въздух, идващ от север. Топъл, влажен въздух от Черно море прониква лесно в западните крайбрежни райони. Климатичните зони са определени според дистанцията от Черно море и надморската височина. Покрай брега на Черно море, от Абхазия до границата с Турция и в региона, познат като Колхидските равнини далеч от брега, преобладаващия субтропичен климат се характеризира с висока влажност на въздуха и обилни валежи (1000 до 2000 мм на година). Няколко видове палми растат в тези части на страната, където средната температура през зимата е 5 °C, а през лятото 22 °C.

Равнините в източна Грузия са предпазени от влиянието на Черно море от планини, което прави климата континентален. Летните температури са от 20 до 24 °C, а зимните варират между 2 и 4 °C. Влажността на въздуха е по-малка, а валежите са от 500 до 800 мм на година. Високопланинските части на страната в източните и западните части, също и полусухият регион край платото Йори в югоизточната части имат свой собствен, по-различен климат.

На по-голяма надморска височина, валежите понякога са два пъти по-интензивни от валежите в източните равнини. В планините климатът е субтропичен до височина 650 метра, над тази височина климатът е умерено топъл и влажен, като постепенно става по-хладен и по-влажен. Планиниският климат започва на височина 2100 метра, а над 3600 метра през цялата година има сняг и лед.

Средни температури за Тбилиси
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална -1° C -1° C 3° C 8° C 12° C 16° C 20° C 19° C 15° C 10° C 5° C 0° C
максимална 6° C 7° C 12° C 18° C 22° C 27° C 31° C 30° C 26° C 19° C 12° C 8° C
Валежи в Тбилиси
януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
количество валеж (мм) 12 18 22 33 38 50 15 23 18 26 16 16