География на Виетнам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Релефна карта на Виетнам

Виетнам е разположена в източната част на полуостров Индокитай. Площта на страната е 331 688 км², от които 25% бяха под култивация през 1987. Граничи с Тайландския залив, Тонкинския залив, Южнокитайско море, Китай, Лаос и Камбоджа. Виетнам има форма на латинската буква S и дължината ѝ от север на юг е 1650 километра, а ширината в най-тясната част е 50 километра. С брегова линия с дължина 3260 километра, с изключение на островите, Виетнам притежава 12 морски мили териториални води и 200 морски мили недостъпна за други държави икономическа зона.

Физическа география[редактиране | редактиране на кода]

Виетнам е страна на тропични равнини, хълмове и обрасли с гори планини. Разделена е на няколко физиогеографски региона. Това са делтата на Червената река, северния планински регион, централния планински регион Гиай Труонг Сон, крайбрежния равнинен регион и регионът на делтата на Меконг на юг.

Делтата на Червената река[редактиране | редактиране на кода]

Първият регион, делтата на Червената река, е равен регион с триъгълна форма с площ 15 000 км², което го прави по-малък, но по-силно развит и по-гъстонаселен от регионът, обхващащ делтата на Меконг. Делтата на Червената река в Тонкинския залив е изпълвана от огромни алувиални наслагвания от реки в продължение на хилядолетия и навлиза 100 метра в морето всяка година. Прародителският дом на виетнамците, делтата се използва за почти 70% от земеделието и 80% от индустрията на северен Виетнам преди 1975.

Червената река, извираща в Китай, е около 1200 километра дълга. Главните ѝ притоци, Сонг Ло и Сонг Да допринасят за високия дебит на водите на реката – 4300 м³ за секунда. Надморската височина на делтовия регион не надминава 3 метра, като по-голямата част от делтата е под 1 метър височина. Регионът е обект на чести наводнения. Обширна система от диги, насипи и канали бе построена да побере водите на Червената река и да напои многобройните оризища, отглеждани в региона на делтата.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Тайфунът Линглинг приближава крайбрежието на Виетнам

Климатът на Виетнам е тропически мусонен, със средна относителна влажност на въздуха 84%. Заради различията в географската ширина и релефа, климатът не е еднакъв във всички части. По време на сухия зимен сезон, продължаващ от ноември до април, мусонните ветрове духат от североизток покрай китайския бряг и Тонкинския залив, отнемайки значително количество влага. Поради това, зимния сезон е сух в по-голямата част от страната. В периода когато духа югозападния летен мусон, от май до октомври, нагорещен въздух от пустинята Гоби се издига, предизвиквайки движение на влажния въздух от морето към сушата, в резултат на което се валят силни дъждове.

Годишното количество на валежите в цялата страна са значителни – от 1200 до 3000 милиметра. Почти 90% от валежите падат през лятото. Средната годишна температура в равнините е по-висока от температурата в платата и планините. Най-хладните месеци са декември и януари, тогава минималните температури са около 5 °C, а най-горещите април и май, с температури по-високи от 37 °C.

Често Виетнам е удряна от тайфуни, които предизвикват опустошителни наводнения.