География на Северна Корея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Топографска карта на Северна Корея

Северна Корея е разположена в Източна Азия с обща площ 120 540 км2. Граничи с Китай (1 416 км), Южна Корея (238 км) и Русия (19 км). Най-високата точка е връх Пектусан (2 744 м н.м).

Географско положение[редактиране | редактиране на кода]

Корейският полуостров се намира в Североизточна Азия. На север полуостровът граничи с Китайската народна република и Русия, на изток — с Японско море (наричано в Корея Източно море), което го отделя от Япония, на запад — с Жълто море (наричано в Корея Западно море), на другия бряг на което се простира Китай, на юг — с Корейския пролив.

Сухопътната граница между КНДР и Китай преминава главно по течението на две големи реки: Амнокканг (압록강) (кит. — Ялу) и Туманганг (두만강) (кит. — Туман). Последните шестнадесет километра от река Туманганг (두만강) оформят общата граница между КНДР и Русия. Реката Амнокканг (압록강) тече на югозапад и се влива в Жълто море, докато река Туманганг (두만강) тече на североизток, а после — на югозапад и се влива в Японско море.

Територията заемана от Корейският полуостров е 222 154 км², като територията на КНДР съответно е 122 762 км², а на Южна Корея — 99 392 км².

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Северна Корея е разположена в умерения климатичен пояс, с четири сезона през годината. Зимата е сравнително суха и студена (средната януарска температура в Пхенян е -3 ° С през деня, а през нощта -13 ° С), лятото е горещо и влажно (средната августова температура е Пхенян е 29 ° C през деня и 20 ° С през нощта). Около 60% от годишните валежи са между юни и септември. Пролетта и есента е мека, но сравнително сухи.

Води[редактиране | редактиране на кода]

Реки[редактиране | редактиране на кода]

Повечето реки в Корея се вливат в Жълто море и Корейския пролив. За мащабите си Корея има няколко дълги реки, дължината на шест от тях надвишава 400 км, в това число са: река Амноканг (압록강) — 790 км, река Туманганг (두만강) — 521 км, река Ханканг (한강) — 514 км, река Къмганг (금강) — 401 км и река Нактонгганг (낙동강) — 525 км. Първите две реки оформят и естествената граница между КНДР и Китай, както и на КНДР с Русия и се вливат съответно в Жълто море и Японско море. Реката Нактонгганг (낙동강) се влива в Корейския пролив, а останалите реки — в Жълто море.

Езера[редактиране | редактиране на кода]

Растителност[редактиране | редактиране на кода]

По данни от 1993 година, най — голяма част от територията е покрита с гори около 61%, а обработваемите земи са около 14%.

Животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Корея се отличава с изключително богат животински и растителен свят, защото съчетава различни климатични условия. Поради тази причина на полуострова се срещат както алпийски растения от субарктичния пояс, така и вечнозелени видове, характерни за субтропическия пояс.

Полезни изкопаеми[редактиране | редактиране на кода]

Като цяло Корея е бедна на полезни изкопаеми, но при все това главно на територията на КНДР се срещат около 300 техни вида, в това число залежи на желязна руда, магнетит и лимонит, като техният добив се осъществява по наземен начин. В Корея има незначителни находища на рудите на цветни метали, такива като злато, сребро, мед, олово, цинк и др.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Федотов, Александър. "История на класическата корейска литература", Издател: ИК "Климент Охридски", 2006. [[1]]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]