География на Индия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Индия

Географията на Индия обхваща по-голямата част от Индийския субконтинент. Страната се намира на Индийската плоча, в северния дял на Индо-Австралийската плоча. Индия лежи северно от екватора между 8°4' и 37°6' северна ширина и 68°7' и 97°25' източна дължина. Тя е седмата по големина държава в света, с обща площ 3 287 263 км². От север на юг дължината ѝ е 3214 километра, а от изток на запад 2993 километра. Дължината на границите на страната е 15 200 километра, а бреговата линия е 7517 км.

Индия граничи на югозапад с Арабско море, на югоизток с Бенгалския залив и на юг с Индийския океан. Край североизточната граница на страната са разположени Хималаите, които формират географска граница на Индия с Китай, Непал и Бутан. Най-южната точка на Индия е точката Индира на Андаманските и Никобарски острови. На юг от Индия са разположени островните нации Шри Ланка и Малдиви. Шри Ланка е разделена от Индия от тясна ивица, формирана от проливът Полк и залив Маннар. Териториалните води на Индия се простират на 22 километра в морето.

Ганг е най-дългата река в Индия и формира Инд-Гангската равнина. Системата Ганг-Брахмапутра заема по-голямата част от северна, централна и източна Индия, а южната част е заета от платото Декан. Край западната граница на страната е разположена седмата по големина пустиня в света – пустинята Тар.

Най-високите точки на Индия са К2 в спорния регион Кашмир на надморска височина 8611 метра и Канченджунга в Сиким на височина 8598 метра. Климатът в страната варира от екваториален в крайния юг до планински в северните части високо в Хималаи.