Декан (плато)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Декан.

Декан
Спътникова снимка на плато Декан.
Спътникова снимка на плато Декан.
India relief location map.jpg
17° с. ш. 77° и. д.
Местоположение на картата на Индия.
Общи данни
Местоположение Азия, Индия
Декан в Общомедия

Плато Дека́н (на хинди: दक्खिन) е плато в Индия на полуостров Индостан. Разположено е във вътрешната част на полуострова, като на север граничи с река Нармада, а на юг – с река Кавери. Има площ от около 1 млн km². Повърхността на платото е основно наклонена на изток, в резултат на което повечето от реките текат от запад на изток и се вливат в Бенгалския залив.

На север от платото е разположена Индо-Гангската равнина. На западния ѝ край са разположени Западните Гхати, които от южния си край са оградени от Малабарския бряг, а в източния си край – Източните Гхати, които са оградени съответно от Короманделския бряг.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Наименованието на платото идва от санскрит – दक्षिण (dakṣiṇa), което означава „южен“, тъй като е разположено в южната част на Индийския субконтинент.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Между 14 и 17 век тук се развива индо-мюсюлмански архитектурен стил, наричан „стил на Декан“. Между 16 и 18 век процъфтява миниатюрен стил, наречен „Декани“, в султанатите, намиращи се на територията на платото.

Платото е населено главно от дравиди. Съществуват мюсюлмански анклави от 14 век, както и популации от бхили и гонди в северните и североизточните части на платото.

Геология[редактиране | редактиране на кода]

Релефът на платото в района на Махаращра.

Хълмовете на платото са с вулканичен произход и са основно базалтови, но има и части от гранит. Съставено е предимно от изравняване на повърхността на мезозойските и палеогено-неогеновите пластове. На северозапад е представено от етажиран структурно-денундационен релеф. Базалтовите форми в Декан се раздалечават, а гранитните се сблъскват. Платото е богато на минерали.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът варира от полупустинен на север до тропичен в останалите части. От юни до октомври е мусонният сезон. От март до юни е много сухо и горещо, с температури преминаващи 40 °C.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основната култура в платото е памук, но се отглеждат и захарна тръстика, ориз и тютюн. Земеделието, обаче, е силно затруднено до въвеждането на напоителни системи, поради сухия климат. В плантациите на хълмовете Нилгири и на западните склонове на Западните Гхати се отглеждат също кафе, чай, кокосови орехи, арека, кашу, тапиока и кардамон. От скоро се отглежда и ятрофа.

Декан е район, богат на полезни изкопаеми. Открити са и се разработват находища на различни руди: мед, желязо, манган, волфрам, злато, както и въглища и азбест. През 2011 г. тук са открити изключително големи залежи на уран.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Deccan“ и страницата „Декан (плоскогорье)“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.