Миниатюра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Миниатюра (живопис))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Миниатюра.

Страница от Божествена комедия (фолио 1 на „Ад“, музей Конде) с коментар на Гуидо да Пиза: инициалът изобразява пишещия Данте, а полето е украсено с герба на Спинола и диви зверове.
Ориенталска миниатюра върху капака на инкрустирана кутия. XIX век.

Миниатюра (от лат. minium – миниум, използван при оформлението на ръкописи) в изобразителното изкуство са картини, скулптури и графични творби с малки форми, както и изкуството на създаването им.

История[редактиране | редактиране на кода]

Миниатюрите се появяват в изкуството на средновековни ръкописни книги : художниците илюстратори са искали по специален начин да откроят първите редове и главните букви (инициали)[1]. С течение на времето цветните инициали с орнаменти се превръщат в отделни композиции, които по един или друг начин илюстрират текста. Изпълнявани са с акварел или гуаш, с използване на златно фолио (варак).[1]

Книжната миниатюра достига до съвършенство във Византия и в страните от Западна Европа през Средновековието [2]. Първоначално в миниатюрите на книгите преобладават библейските теми, в епохата на развитото Средновековие към тях се добавят портрети на държавни, военни и църковни дейци, както и на дарители – поръчители на ръкописи, а по-късно – големи исторически събития, държавни церемониални, празнични, религиозни, бойни и ежедневни сцени.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Новый энциклопедический словарь изобразительного искусства, 2006
  2. Смирнова Е.Д., Сушкевич Л.П., Федосик В.А.. Средневековый мир. Беларусь, 1999. с. 143. (на руски)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Миниатюра“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.