География на Саудитска Арабия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е голяма държава, разположена в Югозападна Азия, в по-голямата част на Арабския полуостров. Саудитска Арабия е центърът на ислямския свят. Там се намират двете свещени места за мюсюлманската религия - Мека и Медина. Настоящата форма на страната е установена през 1932 година, когато се създава Кралство Саудитска Арабия, където управлява династията на Саудитите.

Местоположение и граници[редактиране | редактиране на кода]

Площта на страната е 2 149 700 км².

Крайни точки: северна 32°00'N, южна 15°00'N, западна 34°00'E, източна 55°50'E. Саудитска Арабия е широка около 1200 км и е дълга около 1880 км.

Саудитска Арабия граничи със следните страни:

Брегова линия: 2510 км

Геоложки строеж и структура[редактиране | редактиране на кода]

Саудитска Арабия, наблюдавана от космоса.

Саудитска Арабия заема две трети от Арабския полуостров. Този район е бил част от стария африкански континент. Разделянето на полуострова от континента настъпва под влияние тектонски движения в средата на терциера. По територията на целия район доминират следи от юра и креда, които почиват на докамбрийска земя.

Саудитска Арабия е в по-голямата си част планинска страна, където немалка част от повърхнината е заета от плато. Тази област е ограничена на запад от планината на Джабал ал-Хеджаз, която се простира паралелно на бреговете на Червено море, на разстояние от около 50 км от бреговете му.

Саудитска Арабия може да бъде разделена на три основни части – Централно плато, на арабски Наджд, което не надвишава 1300 м н.м.р. Втората част е в рамките на планината Джабал ал-Хеджаз с максимална височина от 3000 м н.м.р., където най-високият връх, Джабал Ас-Сауда, се издига на 3132 м н.м.р. На югоизток Джабал ал-Хаджаз преминава в Йеменските планини. Към третата част принадлижат крайморските низини: Тихама на запад и Ал-Ахса на източния бряг. По западното крайбрежие се простират много малки острови, а бреговата линия на страната е слабо развита – малки заливи и полуострови.

Пустинята Руб ал-Хали – най-дългата пясъчна пустиня в света.

Характерна особеност на пейзажа са пустините на Арабия, които заемат почти половината от страната. Пустините са: Руб ал-Хали, заема южната част на страната и е най-голямата пясъчна пустиня в света. Има много плаващи пясъци в дюните на височина до 200 м. В северната част на страната се намира по-малката пустиня Нефуд.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Саудитска пустиня

Саудитска Арабия е разположена в тропичния климатичен пояс, а крайните северни части субтропичен. Средните годишни валежи варират от около 70-100 мм (в центрантите части на страната) до 400 мм годишно в планинските райони на запад. В пустинята Руб ал-Хали и други области през някои години не падат дъждове.

Животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Характерни представители на фауната в планинските области са козите, дивите котки, павианите, вълците и хиените. В оазисите се срещат някои дребни птици. Кораловите рифове край брега на Червено море са богати на различни морски организми.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]