География на Азербайджан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Азербайджан
Релефна карта на Азербайджан

Република Азербайджан е разположена в района на Кавказ.

Страната може да бъде разделена на няколко физически региона: Каспийско море, чиято брегова линия формира естествената източна граница на страната; планинският масив Голям Кавказ, заемащ северните части на страната, и обширни низини в централната част.

Приблизително колкото площта на Португалия, площта на Азербайджан е около 86 600 km² и представлява по-малко от 1% от площта на бившия Съветски съюз. Азербайджан има най-голяма площ от 3-те кавказки държави.

Специални административни подразделения на страната са Нахичеванската автономна република, която е отделена от останалата част на Азербайджан от ивица арменска територия, и автономният регион Нагорни Карабах.

Азербайджан граничи с Каспийско море на изток, Грузия и Русия на север, Иран на юг и с Армения на запад и югозапад. Малка част от Нахичеван граничи и с Турция на северозапад. Столицата на Азербайджан е древният град Баку, който представлява най-голямото пристанище на Каспийско море и дълго е бил център на петролната индустрия на страната.

С изключение на източните части на страната и някои райони по границите с Грузия и Иран, Азербайджан е обграден от планини. На североизток, покрай границата с руската автономна република Дагестан, се намира планинският масив Голям Кавказ. На запад, покрай границата с Армения, се намира планината Малък Кавказ. В крайните югоизточни райони Талишките планини формират част от границата с Иран. Най-високата точка на Азербайджан е връх Базардюзи в Голям Кавказ, на 4740 m надморска височина.

8 големи реки текат от Кавказ към Куро-Аракската низина – алувиална низина, разположена в централната част на страната, с ниски делтови райони покрай крайбрежието. Низината е обозначена от река Кура и нейния главен приток р. Арас. Кура е най-дългата река в района на Кавказ. Влива се в Каспийско море чрез делта.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Азербайджан е субтропичен, с максимум на валежите в периода септември – декември. Летата са сухи и слънчеви и продължават от юни до средата на септември. Зимите са студени.

Средни температури за Баку
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 2 °C 2 °C 5 °C 9 °C 14 °C 18 °C 21 °C 21 °C 18 °C 13 °C 8 °C 3 °C
максимална 8 °C 8 °C 11 °C 17 °C 22 °C 27 °C 30 °C 30 °C 26 °C 20 °C 14 °C 10 °C