География на Йордания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Йордания

Йордания е държава в Югозападна Азия. На север граничи със Сирия, на юг със Саудитска Арабия, на запад с Израел и Западния бряг, а на североизток - с Ирак. Територията на Йордания обхваща около 89 342 кв. км.[1] В момента страната е от средно развитите страни в Азия, която привлича тълпи от туристи.

Местоположение и граници[редактиране | редактиране на кода]

Страната се намира в югозападната част на Азия, Близкия изток, има малък достъп до Червено море през залива Акаба.

Йордания граничи със следните страни:

Брегова линия: 26 км.

Геоложки строеж и структура[редактиране | редактиране на кода]

Сателитна карта на Йордания

Йордания в по-голямата си част е заета от пустинно плато, което намалява от запад на изток, от около 1300 м над морското равнище до по-малко от 600 м над морското равнище. Най-високата точка на страната е Джабал ал-Рам с височина от 1738 м н. м. р., който се намира в югозападната част на страната. Най-ниската точка се намира в масива на Джабал ал-Шара, който се разпростира от север на юг. На запад от Джабал ал-Шара се простира от север на юг тектоничния ров Ал-Гаур, в който се намира депресията на долината на Йордан. В рамките на грабена се намира на Мъртво море, което е най-голямата депресия в Йордания.

В източната част се разпростира Сирийската пустиня, която в северната си част е покрита с отломки от базалтова лава. Йорданските планини са съставени главно от пясъчник и варовик.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]