Акаба (залив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Синайският полуостров между Суецкия залив (отляво) и залива Акаба (отдясно)
Синайският полуостров
Град Акаба със залива
Подводната коралова обсерватория в Ейлат

Акаба е залив, разположен в северната част на Червено море, източно от Синайския полуостров и западно от Арабския полуостров.

Неговата брегова линия се поделя между 4 държави: Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия. В Израел той е познат и като Ейлатски залив по името на пристанищния град Ейлат.

География[редактиране | редактиране на кода]

Акаба и Суецкият залив са залививите в северната част на Червено море. Акабският залив достига максимална дълбочина от 1850 м и ширина от 24 км (за сравнение Суецкият залив е значително по-широк, но е дълбочината му е под 100 м). Заливът се простира на дължина от 160 км - от Тиранския проток до мястото, в която се срещат границите на Израел, Египет и Йордания.

Като част от крайбрежните води на Червено море заливът Акаба е сред основните места за гмуркане в света. Районът е богат на корали и се характеризира с биологично разнообразие. Срещат се множество останки от кораби, а други плавателни съдове са нарочно потопени, за да осигурят среда за морски организми, както и за да подсилят местната туристическа индустрия.

В северната част на залива се намират 3 важни града: Таба в Египет, Ейлат в Израел и Акаба в Йордания. Те са стратегически търговски пристанища, но и популярни курортни дестинации за туристи, търсещи топлия климат на региона. На юг от тях е разположен Хакл - най-големият град на Саудитска Арабия в залива. На Синайския полуостров големи центрове са Шарм ел-Шейх и Дахаб.

Най-населен в района на залива е град Акаба с население 108 000 жители (2009), следван от Ейлат с население от 48 000 души (2009).