Акаба (залив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Заливът Акаба в дясната част на картата

Акаба е залив, разположен в северната част на Червено море, източно от Синайския полуостров и западно от Арабския полуостров. Неговата брегова линия се поделя между четири държави: Египет, Израел, Йордания и Саудитска Арабия. В Израел той е познат и като Ейлатски залив по името на пристанищния град Ейлат.

География[редактиране | редактиране на кода]

Синайският полуостров, разделящ залива на Суецкия канал от Акаба
Акаба е на-големият град в залива

Акаба и Суецкият залив са двата залива в северната част на Червено море. Акаба достига максимална дълбочина от 1850 м и ширина от 24 км (за сравнение Суецкият залив е значително по-широк, но е дълбок по-малко от 100 м). Заливът се простира на дължина от 160 км - от Тиранския проток до точката, в която се срещат границите на Израел, Египет и Йордания.

Подводната коралова обсерватория в Ейлат

Като част от крайбрежните води на Червено море заливът Акаба е сред основните места за гмуркане в света. Районът е богат на корали и се характеризира с биологично разнообразие. Срещат се множество останки от кораби, а други плавателни съдове са нарочно потопени, за да осигурят среда за морски организми, както и за да подсилят местната туристическа индустрия.

Градове[редактиране | редактиране на кода]

В северната част на залива се намират три важни града: Таба в Египет, Ейлат в Израел и Акаба в Йордания. И трите града са стратегически търговски пристанища, но и популярни курортни дестинации за туристи, търсещи топлия климат на региона. На юг от тях е разположен Хакл - най-големият град на Саудитска Арабия в залива. На Синайския полуостров големи центрове са Шарм ел-Шейх и Дахаб.

Най-населен в залива е град Акаба с население 108 000 жители (2009), следван от Ейлат с население от 48 000 (2009).