География на Бахрейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Релефна карта на Бахрейн

Бахрейн (от арабската дума две морета) представлява архипелаг, състоящ се от 32 острова, разположени в Персийския залив близо до брега на Арабския полуостров. Островите са разположени на 34 километра от източния бряг на Саудитска Арабия и на около 28 километра от Катар. Общата площ на островите е 691 km². Най-големият остров, остров Бахрейн, заема 83% от цялата площ на страната. От север на юг, дължината на Бахрейн е 48 километра, а от изток на запад едва 16.

Географска среда и острови[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата част от Бахрейн е заобиколена от относително плитък тесен морски залив, част от по-големия Персийски залив, познат като Бахрейнски залив. Морското дъно в близост до Бахрейн е каменисто и главно по северните части на острова е покрито с обширни коралови рифове. По-голямата част от острова е нискоразположена, суха пустиня. Излизането на повърхността на варовик формира ниски хълмисти възвишения, стръмни скали край морето и плитки дефилета. Варовикът е покрит от солен пясък, способен да поддържа единствено най-коравата пустинна растителност - главно тръни и шубраци. На северния бряг на острова има плодородна ивица, широка 5 километра, където растат фурми, бадеми, смокиня и нар. Във вътрешността на острова се намира най-високата му точка, която се извисява на 134 метра надморска височина – връх Джабал ад Дукан (димната планина), името на който идва от мъглите, които често го покриват. По-голямата част от нефтените кладенци на Бахрейн са разположени в околността на Джабал ад Дукан.

Сателитна снимка на Бахрейн

Столицата Манама е разположена на североизточния бряг на остров Бахрейн. Главното пристанище, Мина Салман, също разположено на острова, е сред главните петроло-рафиниращи съоръжения и търговски центрове. Мостове свързват остров Бахрейн с близкоразположените острови и Саудитска Арабия. Най-старият мост, конструиран през 1929, свързва остров Бахрейн с остров Ал Мухарак – вторият по големина остров. Въпреки че Ал Мухарак е дълъг само 6 километра, вторият по големина град в Бахрейн – Ал Мухарак и международното летище са разположени на него. Мост също свързва Ал Мухарак с малкото островче Джазират ал Азл, място за поправяне на кораби. На юг от Джазират ал Азл е разположен остров Ситра, място за експортиране на петрол. Ситра е свързан с остров Бахрейн с мост. Мост също свързва главния остров Бахрейн с островчето Ум ан Насан. Този мост продължава до град Ал Кубар на брега на Саудитска Арабия. Остров Ум ан Насан е частна собственост на емира на Бахрейн и на него се намира личният му резерват за дивеч.

Други по-важни острови са Наби Сала, разположен на северозапад от Ситра; Джидда и Ум ас Сабан на север от Ум ан Насан и група острови, най-големият от които е Хавар, в близост до брега на Катар. Наби Сала включва няколко извори с прясна вода, използвани за напояване на обширните гори от финикови палми. Каменистото островче Джидда е служило за помещение за затвор на Бахрейн, но сега е курорт. Хавар и 15 малки острови около него са обект на териториален спор между Бахрейн и Катар. Остров Хавар е дълъг 19 километра и около 1,5 километра широк. Другите острови около него са ненаселени и са места за гнездене на много мигриращи птици.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

В Бахрейн има два сезона: много горещо лято и относително мека зима. През летните месеци – от април до октомври, следобедните температури са около 40 °C и могат да достигнат 48 °C през юни и юли. Комбинацията от силна горещина и висока влажност прави този сезон почти непоносим. В допълнение, горещ и сух югозападен вятър, наричан от местните каус, духа периодично и донася пясъчни облаци от сухата южна част на Бахрейн към северните части през лятото. Температурите през зимата, която продължава от ноември до март, са между 10 °C и 20 °C. Често дори и през зимата, влажността на въздуха надхвърля 90%. От декември до март, преобладаващи югоизточни ветрове, познати като шамал, носят влажен въздух към островите. Въпреки сезона, дневните температури са сравнително постоянни навсякъде в архипелага.

Валежите в Бахрейн са сравнително малко. Средното годишно валежно количество е 72 милиметра. Валежите падат обикновено през зимния сезон. На нито един от островите няма постоянно течащи реки. Зимните дъждове обикновено са кратки и поройни, наводняват плитките долини, които са сухи през останалата част от годината и затрудняват транспорта. Малко количество от падналата дъждовна вода се пази за напояване и пиене.

Средни температури за Манама
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална 14 °C 15 °C 18 °C 22 °C 27 °C 29 °C 31 °C 31 °C 29 °C 26 °C 22 °C 17 °C
максимална 20 °C 21 °C 24 °C 30 °C 35 °C 38 °C 39 °C 39 °C 37 °C 33 °C 28 °C 23 °C

Площ и граници[редактиране | редактиране на кода]

Площ:
общо: 665 km²

  • суша: 665 km²
  • вода: 0 km²

Граници: 0 km

Брегова линия: 161 km

Екстремни точки:

Ресурси и използване на земята[редактиране | редактиране на кода]

Природни ресурси:

  • нефт, асоцииран и неасоцииран природен газ, риба, перли

Използване на земята:

  • земя за оран: 2,82%
  • постоянно отглеждани култури: 5,63%
  • друго: 91,55% (2001)

Напоявана земя: 50 km² (1998)