География на Япония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Географска карта на Япония

Япония е разположена в Източна Азия, с обща площ от 377 923,14 km². Граничи с Японско море и Тихия океан. Най-високата ѝ точка е връх Фуджи (3776 m).

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Релефът е предимно планински (над 3/4). Има много действащи и угаснали вулкани (най-висок връх е вулканът Фуджи на остров Хоншу – 3776 m). Често се наблюдават земетресения и цунами в крайбрежните райони. Равнините са малки по площ и са обработваеми земи.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в Япония е умерен, а в района на Окинава е субтропичен. Влиянието на мусоните и океанските течения е целогодишно, и през четирите годишни сезона валежите са обилни.

Води[редактиране | редактиране на кода]

Реки[редактиране | редактиране на кода]

Езера[редактиране | редактиране на кода]

Растителност[редактиране | редактиране на кода]

В Япония растат между 4000 и 6000 местни видове растения. За японците някои от тях са наситени със символично значение. Например вишневите цветове (сакура) означават краткотрайна красота, докато борът (матцу) е символ на дълголетие.

В японската кухня, освен плодове и зърнени храни, се използват и някои видове цветя и листа. Растенията инспирират също така изкуството за подреждане на цветя (икебана), живописта, тъкането на платове, керамика и лакирането. Японците използват растения за приготвяне на лекарства, бои, тъкани, хартия и сечива.

Животински свят[редактиране | редактиране на кода]

Животинският свят в Япония е уникален: съществуват различни видове кълвачи, фазани, водни кончета, раци, акули, змии, саламандри и водни млекопитаещи, които не се срещат другаде по света. От друга страна в Япония живеят само 118 вида диви земни млекопитаещи. Повечето са дребни гризачи. Има също така мечки, елени, глигани, катерици, прилепи, маймуни и особен вид миеща мечка, наричан куче-енот. Въпреки че по традиция съществува предубеждение към някои животни – например към лисицата, която се счита за лукава, японците се чувстват по дух близко свързани с природата.

Природни бедствия[редактиране | редактиране на кода]

Около 1/10 от световната вулканична дейност в началото на 1990-те години е била регистрирана в Япония. Целогодишно се регистрират по 1500 земетресения с магнитуд от 4 до 6 по скалата на Рихтер. Другата сериозна опасност представляват тайфуните.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]