Корейски полуостров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Корейски полуостров

Корейският полуостров е полуостров в Източна Азия между Японско море на изток, Жълто море на запад, Корейския пролив на юг.

Територията на Корейския полуостров е 222 154 км². 70% от релефа е планински. Най-високата планина е Пектусан (백두산) (2744 м).

Линията на източното крайбрежие е сравнително мека и гладка, защото планинските вериги са разположени успоредно с бреговата линия. За разлика от източното крайбрежие, западното и южното са много нарязани. В южната част на Корея се намира Чеджудо (제주도), който с площ от 1847 км² е най-големият корейски остров. Общата сума на валежите през лятото варира от 500 мм в североизточната част на полуострова до 1400 мм на южното крайбрежие.

Климатът в Корея е влажен и се отнася към източноазиатския мусонен тип. Средната януарска температура в Сеул е -3.5 °C, а средната лятна – +25.3 °C. За мащабите си Корея има много реки, дължината на шест от тях надвишава 400 км, в това число дължината на река Амнокканг (압록강) е 790 км.

Корея се отличава с изключително богат животински и растителен свят, защото съчетава различни климатични условия. Поради тази причина на полуострова се срещат както алпийски растения от субарктичния пояс, така и вечнозелени видове, характерни за субтропичния пояс.

На Корейския полуостров са разположени Република Корея (РК) и по-голямата част на Корейската народно-демократична република (КНДР).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Федотов, Александър. История на Корея от древността до династията Корьо. С.: Св. Климент Охридски, 1998. 134 с.
  • Корея, Официалният сайт на Центъра по кореистика