География на Армения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Армения

Армения е страна без излаз на море в Южен Кавказ. Разположена е между Черно море и Каспийско море. Граничи на север и изток с Грузия и Азербайджан, а на юг и запад с Иран и Турция. По-голямата част от територията на страната е планинска, с гори и бързотечащи реки. Най-високата точка на страната е разположена в планината Арагатс, на 4095 метра н.в., а най-ниската е около 400 м. Езерото Севан, разположено в арменските планини, е второто по големина езеро, разположено на над 1900 м надморска височина.

Преди 25 млн. години, геоложко разместване на пластовете издигнало земната кора и формирало Арменското плато, създавайки сложната топография на днешна Армения. Планинският масив Малък Кавказ се простира от Северна Армения, продължавайки на югоизток между езерото Севан и Азербайджан, минава край границата между Армения и Азербайджан и достига до Иран. Така разположен, планинският масив прави пътуването от север на юг трудно. Геоложкото вълнение продължава и породява разрушителни земетресения, поразяващи страната. През декември 1988 г., вторият по големина град в Армения - Ленинакан (сега Гюмри), бива силно поразен от значително земетресение, което убива над 25 000 души.

Релефна карта на Армения

Около половината от площта на Армения (приблизително 29 800 км²) е разположена на надморска височина най-малко 2000 метра, докато само 3% се намират на височина под 650 метра. Най-ниските точки на Армения са в долините на реките Арас и Дебет в крайния север на страната, който са на между 380 и 430 м надморска височина. Височините в Малък Кавказ варират от 2640 до 3820 метра. В югозападната част на страната се намира Арменското плато, чиито склонове се спускат на югозпад към река Арас на границата с Турция. На територията на платото се издигат няколко планиски масиви и изгаснали вулкани, най-големият от които е Арагатс, висок 4430 метра – най-високата точка на Армения. По-голямата част от населението на страната живее в западните и северозападните райони, където са разположени двата най-големи града Ереван и Гюмри.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът в страната е континентален. Летата са сухи и слънчеви и продължават от юни до средата на септември. Зимите са много студени с изобилие от сняг.

Средни температури за Ереван
температура януари февуари март април май юни юли август септември октомври ноември декември
минимална -8 °C -4 °C 1 °C 6 °C 10 °C 14 °C 19 °C 19 °C 13 °C 7 °C 0 °C -5 °C
максимална 1 °C 7 °C 14 °C 19 °C 24 °C 30 °C 34 °C 34 °C 29 °C 21 °C 13 °C 3 °C