География на Южна Корея

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Южна Корея е предимно планинска страна, а низините, разположени предимно на запад и югоизток, са едва 30 процента от цялата площ. Страната може да се раздели на 3 региона:

  • Източен регион, за който са характерни високите планини и тесните крайбрежни равнини;
  • Западен регион, в който са разположени обширни крайбрежни равнини, реки и много хълмове;
  • Южен регион, където лабиринт от планини и долини на запад контрастира с обширното корито на реката Накдонг.

Най-високата точка на Южна Корея е Хала-сан - изгаснал вулкан с височина 1 950 m, който формира остров Джеджу. Островът е разположен на около 100 km от южния бряг на Южна Корея. Той е и най-големият остров с площ от 1 845 кв. km. Веригата Таебаек формира основната планинска система на страната. Тя се простира на юг и на север успоредно на източния бряг. Други 4 вериги се простират от планинската верига Таебаек, включително веригата Собаек, която е втората по големина планинска система. Веригата Собаек се разклонява на югозапад от веригата Таебаек, разделяйки южната част на страната. Най-високият връх в континенталната част Джири-сан (1 915 m) се издига в южната част от веригата Собаек. Планинските вериги на континента са формирани чрез геоложко нагъване, за разлика от вулканичния произход на Хала-сан. В континенталната част на Южна Корея няма области с вулканична активност и земетресенията са рядкост.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Местният климат е относително умерен с по-силни валежи основно през лятото по време на краткия дъждовен период, наречен Джангма, и със зeми, които могат да бъдат доста студени. Средномесечната температура за януари в Сеул е в обхвата от -7°C до 1°C, а средната температура за юли варира от 22°C до 29°C. Зимните температури са по-високи по протежение на южния бряг и значително по-ниски във вътрешната планинска част. Валежите са концентрирани през летните месеци от юни до септември. Южният бряг е подложен на влиянието на късни летни тайфуни, които довеждат силни ветрове и валежи. Средногодишните валежи варират от 1 370 милиметра в Сеул до 1 470 милиметра в Бусан.