Кура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сателитна снимка на делтата на река Кура
Река Кура (Мтквари) при Тбилиси
Река Кура

Кура̀ (на грузински: მტკვარი, Мтквари; на азербайджански: Kür) е река в Западна Азия.

Извира от Арменското плато в Турция, на границата между вилаетите Ардахан и Карс, след това протича през Грузия и Азербайджан, където пресича широката Куро-Аракска низина, и се влива в Каспийско море чрез делта с площ 100 km2. Името ѝ идва от Курош, персийското произношение на името на цар Кир Велики. В миналото реката е била плавателна чак до Тбилиси, но днес е много по-бавна и плитка. Общата ѝ дължина е 1364 км. Водосборен басейн - 188 000 km2, средногодишен отток - 575 m3/s. По-големи градове на река Кура са: Гори, Тбилиси, Рустави и др. Главен десен приток е Аракс.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кура навлиза на земята едновременно в три държави: Турция, Грузия, Азербайджан. Дължината на потока е повече от 1000 км, общата площ на басейна е около 200 хиляди квадратни метра. км. Част от басейна се намира на територията на Армения и Иран. Източникът на реката е в турската провинция Карс и се влива във водите на Каспийско море. Пътят на реката е трънлив, положен сред пукнатините и проломите, за които получава името си, което в превод от Мегрелиан означава "гнау", т.е. Кура – реката, която "се гуши" сред планините.

Икономическо значение[редактиране | редактиране на кода]

Кура играе важна роля в решаването на икономическите нужди на жителите на тези градове са в областта на рибарството, водноелектрически централи се намират, и основани на язовира на река Mingechevir вода е един от най-важните сладководни резерви в Азербайджан. За съжаление, екологичното състояние е критично: нивото на вредните вещества надвишава няколко пъти границите на допустимите норми.