Хоншу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Разположение на остров Хоншу (в тъмен цвят) на картата на Япония

Хоншу (на японски: 本州, по английската система на Хепбърн Honshū) е най-големият остров на Япония. Намира се на юг от остров Хокайдо и на север от островите Шикоку и Кюшу. Хоншу е 7-ият остров по големина и 2-рият по население (след Ява) в света. Остров Хоншу е дълъг около 1300 km, широк е между 50 – 230 km и е с обща площ от 230 500 km², като заема около 60% от територията на Япония, което го прави по-голям от остров Великобритания.

Релефът на Хоншу е планински. Много от планините са вулкани. Най-високата от тях е планината Фуджи (3776 m), която е символ на Япония. Благодарение на нея Хоншу е 7-ият по височина остров в света. Най-голямата река на острова е Синано. Климатът на Хоншу е много разнообразен – от континентален на север до субтропичен на юг. Съществува също голяма разлика в климата на югоизточната (тихоокеанска) и северозападната (към Японско море) части на острова, дължаща се на планините.

На острова има чести земетресения. Населението му е от около 100 000 000 жители. На острова са разположени 34 от 47-те префектури на Япония.