География на Румъния

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Географска карта
Релефна карта

Румъния е разположена в средата на Балканския полуостров и заема площ от 237 499 km². Страната заема голяма част от южните и северните части на планината Карпати.

Разположението на Румъния предопределя континенталния ѝ климат: в Олтения, Влашко, Северна Добруджа, Буковина и Молдова. Този континентален характер е значително по-изявен, отколкото в Трансилвания, Банат, Марамуреш и Кришана, където климатът е по-умерен (зимите са по-меки и дъждовити, летата са топли а не горещи и също така по-влажни). Студената зима (през декември-март), горещото лято (април-август) и дългата есен (август-ноември) са основните годишни времена, с бърз преход от пролет към лято. В Букурещ, минималната температура през януари е около -7 °C, а максималната – 39 °C.

Разположение: Югоизточна Европа, на границата с Черно море, между България и Украйна

Географски координати: 46 00 N, 25 00 E

Положение на картата: Европа

Площ:

Общо: 238 391 km²
суша: 231 231 km²
води: 7160 km²

Граница:

Общо: 2508 km²
Съседни страни: България 608 km, Унгария 443 km, Република Молдова 450 km, Сърбия и Черна гора 476 km (общо граница със Сърбия), Украйна 362 km (север) + 169 km (изток)

Брегова линия: 225 km

Климат: умерено континентален; студена зима, с чести валежи и заледявания; дъждовно лято, особено в началото с чести бури

Повърхност: Полето на Трансилвания е разделено от Молдова от Средните Карпати, а от Румънското поле със Средните Карпати и Трансилванските планини.

Върхове:

Най-ниска точка: Черно море, 0 m
най-висока точка: връх Молдовяну, 2544 m

Природни богатства: нефт, въглища, природен газ, сол, обработваеми площи, водоизточници

Използване на площите:

обработваеми земи: 41%
посевни площи: 3%
ливади: 21%
гори: 29%
други: 6% (приблизително, 1993 г.)
поливни площи: 31 020 km² (прибл., 1993)

Природни бедствия: най-силни земетресения на юг-югоизток; геологическите структури и климата провокират свлачища

Околна среда – текущи проблеми: ерозия на почвите; замърсяване на водите; замърсяване на въздуха заради промишлеността; замърсяване на делтата на Дунав

Околна среда – международни споразумения:

страна по договори: Замърсяване на въздуха, Антарктически договор, Биоразнообразие, Промяна на климата, Пустини, Изчезващи видове, Промени в околната страна, Рискове от природни бедствия, Закон за морето, Забрана за ядрени изследвания, Защита на озоновия слой.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Geografia României“ в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  
     Портал „География“         Портал „География          Портал „Румъния“         Портал „Румъния