Родна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Родна
Rodna.jpeg
Relief Map of Romania.png
47.5381° с. ш. 24.6972° и. д.
Местоположение на картата на Румъния
Общи данни
Местоположение Флаг на Румъния Румъния
Част от Карпати
Най-висок връх Пиетросул Родней
Надм. височина 2303 m
Родна в Общомедия

Планините Родна (на румънски: Munţii Rodnei; на унгарски: Radnai-havasok) са част от Източните Карпати, намираща се в северната част на Румъния. Наименувани са на близкото село Родна Веке.

Родна е една от най-дългите планински вериги в Румъния, с дължина над 50 км. Най-високите върхове са Пиетросул Родней (2 303 м) и Инеу (2 279 м).

В планините Родна се намират много пещери, сред които Изворул Тъушоарелор (Izvorul Tăuşoarelor), най-дълбоката пещера в Румъния, 479 м под земята, и Жгябул луй Залион (дълбока 242 м).

Те са едно от популярно място за туризъм през лятото и ски през зимата. Известни са с това, че са заснежени дори и през лятото (ски сезонът може да продължи до юни, дори и до юли).

През планините Родна преминава пътя DN18 Бая Маре - Местекъниш, съединяващ историческите области Марамуреш и Буковина. Той ги пресича през прохода Прислоп. Най-близкият град е Борша в окръг Марамуреш.

Цялата планинска верига е обявена за национален парк Родна. В него се срещат кафява мечка, рис, сив вълк, глухар и орел.