Направо към съдържанието

Ски

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ските (ед. ч. ска) са приспособление от две дълги и плоски, с извита нагоре предна част, шейнила от дърво, пластмаса и др., които се прикрепват на краката за ходене и пързаляне върху сняг[1]:с. 888.

Почти всички вариации на ските (като се изключат някои Powder модели), които се произвеждат днес, са конструирани по така наречената карвинг-технология (carving technology). Карвинг-ските представляват новата генерация ски, които започнаха масово да навлизат в употреба в периода около 2000 г. Този тип технология се характеризира с параболна структура на ската (parabolic structure). При старите технологии двете страни на ската представляваха успоредни прави. За разлика от тях, при карвинг-ската, двете страни са огледални параболи. Горната част на ската (tip) е широка, средната част на ската (middle) e по-тясна и задната част на ската(tail) е широка. При различните типове ски съотношението горна, средна, долна част варира.

  • Ски тип All Mountain: Това са ски, които са подходящи за обработени трасета. Подходящи при наличието на по-мек сняг или малко нов сняг.
  • Ски тип All Mountain Wide: Имат същите характеристики като All Mountain ските, но са по-широки. Идеята да добавената широчина по цялата дължина на ската е да се осигури по-добро поведение при по-мек сняг.
  • Ски тип Powder: Това са ски, изцяло насочени за каране върху мек сняг или пухкав пресен сняг (тип „пудра“). Представят се изключително добре извън пистата, но имат слабо поведение на обработени писти.
  • Ски тип Freestyle: Подходящи за сноу паркове, рампи и съоръжения от тип (Half Pipe). Характерно за този тип ски е, че са повдигнати и от двата края (double tip) с цел по-големи възможности за трикове.
  • Carving ски: Това са ски, които са създадени, за да изписват хармонични завои по добре обработени писти. Характеризират се със стабилно поведение при завои на твърди трасета. Слабо поведение при мек сняг и извън писта.
  • Състезателни ски (Race ski): Това са ски, които са създадени от и за състезателния дух и дейност. Това са ски, които са изключително стабилни на много твърд, почти заледен сняг.
  1. Андрейчин, Любомир. Български тълковен речник. Наука и изкуство, 2005. ISBN 954-02-0156-Х.